x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cioran. De şi despre

Cioran. De şi despre

de Sebastian S. Eduard    |    10 Feb 2012   •   21:00
Cioran. De şi despre

Trei volume de si despre Cioran au aparut recent pe piata cartii. Trei volume aflate sub zodia ineditului, pentru ca fiecare dintre ele, in parte, dezvaluie fatete interesante (din pacate, din ce in ce mai minore, atata vreme cat operele de capatai s-au publicat) ale lui E.M. Cioran.

'Ejaculari mistice'. Asa se numeste, parado­xal si comercial deopotriva, volumul francezului Stéphane Barsacq aparut la foarte tanara Editura Philobia. Jurnalistul francez – pentru ca vorbim de un studiu jurnalistic – reuseste in mod stralucit o biografie atipica a lui Cioran. Fara sa faca un intreg rechizitoriu, autorul isi pune problema relatiei dintre opera lui Cioran si convingerile sale politice de extrema dreapta. In ce masura cinismul sau dizolvant si autodizolvant, obsesia lui de a descifra masca iluzorie si tragica a lumii in care traia, nu este de fapt rezultatul negarii de sine a unui om care a renuntat la trecutul sau legionar? Nu cumva cinismul si neincrederea in aparente sunt tratamentul pe care si l-a autoadministrat cineva care s-a inselat in mod grotesc asupra vietii, si, drept urmare, a ales sa nu mai creada nimic decat sa se insele din nou?

Urmatoarele doua titluri apar – cum altfel – la Humanitas. 'Indreptar patimas II' este in opinia celui care a ingrijit textul – Constantin Zaharia – 'jumatatea care lipsea'. Saptezeci de fragmente, numerotate de la 71 la 140. 'Prin «Indreptarul patimas»' – scrie Constantin Zaharia – 'se realizeaza o performanta rar intalnita. Este bine stiut ca poezia si filozofia nu sunt compatibile, fiecare din ele apartine unui domeniu bine definit, se adreseaza unor nevoi lamurite si uzeaza de mijloace specifice. Ce poate fi mai indepartat decat metafora si conceptul? Si totusi ele colaboreaza in textul lui Cioran pentru a produce una din operele cele mai singulare din literatura romana'.

In fine, tot de la Humanitas vine 'Despre Franta'. Un volum scris intr-o perioada tulbure. Plecat din Paris catre Bucuresti taman sa 'prinda' asasinarea lui Nicolae Iorga, Cioran se reintoarce in Franta ca functionar, atasat al legatiei romane pe langa Guverul de la Vichy. Este un moment prost pentru Franta, explica si Constantin Zaharia. Nemtii ocupasera Parisul, fara a intalni pic de rezistenta, jumatate din Franta este ocupata iar tanarul Cioran, in varsta de 31 de ani, gaseste de cuviinta sa realizeze un studiu elegiac asupra maririi Frantei.

'Venit din plaiuri primitive, din sub-lumea Valahiei, cu pesimismul tineretii intr-o civilizatie rascoapta, ce izvor de fioruri in atat contrast! Fara nici un trecut intr-un trecut imens; cu spaima originara in oboseala finala; cu tumult si dor vag intr-o tara scarbita de suflet. De la stana la salon, din cioban spre Alcibiade! Ce salt peste istorie si ce mandrie primejdioasa! Stramosii tai se taraiau in cazne, si tie pana si dispretul iti pare actiune, iar ironia, fara parfumul unei tristeti abstracte, o intreprindere vulgara.' (E.M. Cioran)

×
Subiecte în articol: carte