x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Coloana şerpuită

Coloana şerpuită

02 Iun 2012   •   19:33
Coloana şerpuită

Dupa ce a absolvit Universitatea din Cambridge, unde a studiat istoria Bizantului, Jason Goodwin a descoperit o maniera inedita de a comunica si altora cunostintele dobandite. Si ce poate fi mai captivant decat un thriller intesat cu informatii din trecut?

Ca urmare, in "Coloana serpuita", al doilea roman din seria cu detectivul turc Yashmir, intalnim o descriere incantatoare a Istanbulului de la inceputul secolului al XIX-lea. Ambianta exotica este cercetata cu minutie. Autorul ne poarta prin palate de o opulenta inimaginabila, inconjurate de gradini luxuriante, dar si prin case mizere, prin moschei, biserici, pravalii, piete, caravanseraiuri, ale caror detalii sunt inregistrate de un om curios si indragostit de ceea ce vede.

In acest decor, care uneori pare desprins din povestile orientale, forfotesc marinari, croitori, palarieri, postasi, soldati, negustori, arheologi, diplomati, spioni, detectivi, politisti, asasini. Aerul e incarcat de mirosuri fetide, dar si de efluviile unor parfumuri scumpe. Ziua – larma de bazar. Noaptea – tacere si umbre nelinistitoare furisandu-se pe strazi. Un oras misterios, cu oameni enigmatici, greu de descifrat, unii abia reusind sa gaseasca un adapost sau ceva de-ale gurii, altii traind in huzur si desfrau. Intre ei, relatiile sunt deseori tensionate si cordialitatea e numai o aparenta. Chiar si in cele mai fastuoase spatii ale uriasului viespar de pe malurile Bosforului se ghicesc semnele inexorabile ale decadentei si putreziciunii.

La cel mai inalt nivel social, in anturajul sultanului Mahmud al II-lea, aflat pe moarte, se manifesta dispute, sfasieri intre clici care ravnesc sa acapareze Puterea. Secolele de morti violente, tradari, uneltiri politice, lovituri de stat si-au pus pe viata de la curte o amprenta ce nu mai poate fi inlaturata. Reformele sunt acceptate cu greu, starnind zazanii, provocand revolte. Iar populatia eteroclita, in componenta careia intra turci, greci, albanezi, occidentali contribuie la declansarea unor reactii imprevizibile in societatea otomana. Fiecare natie are particularitatile ei si nu renunta la ele. Observatiile autorului sunt acide in privinta comportamentului unora dintre ele: "Un grec nu se poate supune unui alt grec. Toti sunt impartiti in factiuni si fiecare factiune are un membru".

Furati de tablourile incantatoare sau sumbre pe care le prezinta cartea, sa nu-i uitam totusi actiunea. Yashim trebuie sa rezolve o enigma – aceea a mortii unui arheolog francez. Ancheta sta sub semnul urgentei, deoarece insusi detectivul este banuit de asasinat. Pentru a descalci itele misterioasei afaceri, el se intalneste cu preoti, ambasadori, bancheri, camatari, ambasadori, cu mama sultanului si cu medicul acestuia, cu oameni simpli, carora le pune intrebari deseori incomode. E nevoit sa cerceteze tuneluri, urmarit de necunoscuti primejdiosi. Investigatiile sale conduc la Hetira, o organizatie secreta care are ca scop reinstaurarea Imperiului grec. Dar adevarul e altul, fiind legat de relicve pretioase ale Bisericii Bizantine, cupa si blidul de la Cina cea de Taina, ascunse intr-un lac subteran. Insa las cititorul sa descopere singur care este miza integrala a acestei inclestari pe viata si pe moarte si ce este Coloana serpuita.

Jason Goodwin demonstreaza maiestrie in evocarea unor vremuri apuse si, totodata, priceperea de a conferi tensiune relatarii sale, ceea ce explica succesul pe care l-a inregistrat, fiind tradus in peste 30 de limbi. "Coloana serpuita" este o carte fermecatoare, ca o poveste iscusit spusa din "1001 de nopti".

×
Subiecte în articol: carte