x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cum să citim rapid și inteligent

Cum să citim rapid și inteligent

21 Noi 2018   •   23:10
Cum să citim rapid și inteligent

O persoană obișnuită citeşte între 150 şi 300 de cuvinte pe minut. Cu câteva trucuri şi un antrenament minim, este  posibilă îmbunătăţirea acestei viteze de lectură. Cu ajutorul unui antrenament riguros, se poate ajunge şi la 1.500 de cuvinte în 60 de secunde chiar mai mult. De exemplu, o carte medie, de aproximativ 250 de pagini, o veţi citi în mai puţin de o oră.

Pentru a elimina mişcările de la stânga la dreapta, care ne obosesc ochii şi ne încetinesc, este suficient să furnizăm un ghid ochiului şi cel mai bun este degetul. Degetul serveşte de ghid şi ochiul îl urmează de manieră rectilinie. Faceţi această experienţă. Cronometraţi-vă citind ca de obicei un text de aproximativ 1.000 de cuvinte. Apoi alegeţi un alt pasaj de aproximativ 1.000 de cuvinte şi citiţi-l, de data aceasta, urmărind fiecare rând cu degetul.

Dezvoltarea vederii periferice

Retina ochiului este alcătuită din două părţi: regiunea centrală, responsabilă de vederea binoculară, şi regiunea periferică, asigurând vederea periferică, aşa cum o indică şi numele. Faceţi exerciţiul următor. Opriţi-vă câteva clipe şi fixaţi un punct la câţiva metri în faţa dumneavoastră. Păstrând acel punct fixat, veţi constata că va fi în acelaşi timp posibil să vedeţi şi să identificaţi mai multe obiecte prezente în jur. Veţi observa aceste obiecte graţie vederii periferice. Acum, fixaţi punctul din textul scurt care urmează şi, păstrând acel punct fixat, încercaţi să citiţi cât mai multe cuvinte posibil de o parte şi de alta.

Antrenează muşchii

Muşchii oculari sunt printre cei mai puternici ai corpului în raport cu rolul pe care trebuie să-i îndeplinească. În acelaşi timp, cu toate că sunt bine adaptaţi sarcinii lor, ei rămân, cel mai adesea, insuficient utilizaţi. Când privim la stânga sau la dreapta, cel mai des o facem întorcând capul. Ochii nu fac decât o uşoară mişcare laterală în orbita oculară, aceasta conducând la o lipsă de supleţe a muşchilor oculari. Or, dacă vrem să dobândim o viteză bună de lectură, această supleţe este esenţială.

 

 

×
Subiecte în articol: citit rapid Cartele cu buletinul