x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Curtea Veche - Orhan Pamuk, serie de autor

Curtea Veche - Orhan Pamuk, serie de autor

10 Sep 2006   •   00:00
Curtea Veche - Orhan Pamuk, serie de autor

Editura Curtea Veche a publicat recent romanul quot;"Ma numesc Rosuquot;", primul din seria de autor Orhan Pamuk - unul dintre cei mai talentati si mai controversati scriitori contemporani.

Editura Curtea Veche a publicat recent romanul quot;"Ma numesc Rosuquot;", primul din seria de autor Orhan Pamuk - unul dintre cei mai talentati si mai controversati scriitori contemporani. Faimos in Turcia prin scrierile sale, Orhan Pamuk si-a sporit notorietatea anul trecut, in intreaga lume, dupa ce a criticat dur cateva pacate neispasite ale tarii lui: genocidul armenilor din 1915 si o suprimare similara a minoritatii kurde. Din cauza reactiilor grupurilor nationaliste, scriitorul de 53 de ani a fugit din Turcia pentru o perioada, iar cand s-a intors, statul s-a pregatit sa-l judece pentru quot;"insultareaquot;" Turciei si a identitatii nationale. Organizatii de protectie a drepturilor omului si asociatii ale scriitorilor din toata lumea s-au aratat solidare cu Pamuk. Pana la urma, procesul a fost abandonat, in mod oficial din cauza unei probleme de procedura.

Orhan Pamuk a fost tradus in aproape 40 de limbi si a primit o multime de premii si distinctii. In toamna anului trecut, Pamuk a fost vedeta Targului de Carte de la Frankfurt, unde i-a fost acordat Premiul Pacii, numele sau alaturandu-se unor laureati celebri: Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa si altii. Potrivit editorilor romani, romanul polifonic quot;"Ma numesc Rosuquot;" este o fantezie, un basm demn de quot;"O mie si una de noptiquot;", dar si un puzzle filozofic croit pe muchia istoriei, la granita dintre Orient si Occident: o calatorie caleidoscopica printr-un Istanbul nelinistit si crepuscular, in care se intalnesc arta, religia, iubirea, sexul si puterea.

×
Subiecte în articol: carte pamuk orhan pamuk