x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Daţi un ban pentru Cioran!.

Daţi un ban pentru Cioran!.

de Oana-Maria Baltoc    |    01 Iun 2011   •   21:00
Daţi un ban pentru Cioran!.

Fostul presedinte al Academiei Romane, academicianul Eugen Simion, in prezenta actualului presedinte, Ionel Haiduc, a avansat ieri la conferinta de presa prilejuita de intrarea manuscriselor Cioran in posesia Bibliotecii Academiei Ro­ma­ne, ideea unei colecte publice prin care sa se faca rost de suma necesara aducerii in tara si a celorlalte loturi ale manuscriselor renumitului filozof, care vor fi scoase curand la licitatie in Franta. 'Ma refer in special la manuscrisele gasite de acea femeie de serviciu in pivninta casei in care a locuit Cioran si care sunt estimate la 1.300.000 de euro, mai ales ca Ministerul Culturii declara ca nu are bani pentru asa ceva'.

Eugen Simion a marturisit ca o afirmatie a unui cunoscut gazetar ro­man, cum ca manuscrisele cum­pa­rate de George Brailoiu cu jumatate de milion de euro nu ar fi valorat de fapt nici macar 1 euro, l-a facut sa se cruceasca: 'Intr-un fel, ma bucur ca aceste manuscrise au ajuns sa se vanda in Franta la o asemenea suma, pentru ca asa s-a vazut adevarata cota a lui Cioran si cum e el judecat in lumea europeana'. Fostul prese­din­te al Academiei Romane a mai adau­gat ca in urma unor discutii cu familia lui Cioran se asteapta ca si alte manuscrise aflate in posesia acestora sa fie donate Academiei Romane.

In cadrul conferintei s-a anuntat ca vineri, 29 mai, manuscrisele lui Cioran donate de omul de afaceri George Brailoiu au sosit in Romania din Franta si au fost aduse la Aca­demie cu un transport de valori blindat insotit de mascati, costul transportului, in valoare de cateva mii de euro, fiind suportat tot de omul de afaceri. La desfacerea coletului cu cele 121 de dosare (care totalizeaza peste 130 de manuscrise) a asistat si George Brailoiu. Donatia tine la acest moment de serviciul de carte rara si manuscrise si va fi pastrata, la fel ca manuscrisele lui Mihai Eminescu sau ale lui Liviu Rebreanu, intr-o incapere blindata. Urmeaza ca intr-o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni, manuscrisele lui Cioran sa fie diponibile marelui public online, pe site-ul www.biblacad.ro.

×
Subiecte în articol: carte