x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte De veghe în lanul de secară, la feminin

De veghe în lanul de secară, la feminin

de Cristiana Stamatescu    |    24 Mai 2009   •   00:00
De veghe în lanul de secară, la feminin

De veghe în lanul de se­cară în versiune feminină, romanul "Prep" de Curtis Sittenfeld, apare săp­tă­mâna aceasta în colecţia "Biblioteca Polirom" - coincidenţa face ca scriitoarea să fie născută chiar în aceeaşi zi cu J.D. Salinger.



Volumul de faţă reprezintă roma­nul de debut al tinerei scriitoare Curtis Sittenfeld şi a constituit senzaţia anului 2005 în Statele Unite ale Americii. O carte despre care scriitoarea nici nu bănuia că va atinge imensul succesul de care s-a bucurat: imediat după publicarea volumului, Sittenfeld a promis pizza tuturor studenţilor săi, dacă "Prep" ar fi reuşit să intre în lista de bestselleruri realizată de prestigiosul The New York Times. Roma­nul nu numai că a intrat în top, dar a rămas acolo luni la rând. Mai mult, prestigiosul cotidian, alături de alte 8 publicaţii din Statele Unite, a inclus "Prep" în Topul Celor mai bune cărţi apărute în 2005.

SUBIECT. Lee Fiora, o fată de paisprezece ani, este acceptată cu bursă la un liceu particular de prestigiu din statul Massa­chusetts. Sosirea la internatul şcolii este doar începutul trecerii lui Lee dintr-un spaţiu familiar într-o minisocietate - o variantă la scară a societăţii americane - în care trebuie să-şi (re)înveţe rolul. Incapacitatea de a se integra în noul mediu o transformă într-o fină observatoare a detaliilor, de la cele de ordin social (relaţiile cu cei din jur, ierarhiile impuse de situaţia financiară, rasă, aspectul fizic etc.), până la detaliile ce ţin de propria evoluţie. Romanul captivează prin ritmul alert în care se desfăşoară acţiunea şi cucereşte prin umorul de situaţie, de multe ori negru, lăsându-le cititorilor o senzaţie de deja-vu, indiferent de extremă în care s-ar fi situat în timpul liceului - şi trebuie să fi fost o extremă, pentru că la vârsta aceea nu există loc de altceva.

DATE. Romanul a fost tradus în peste 30 de limbi, nomina­lizat la Orange Prize şi aflat în curs de ecranizare, de catre Paramount Pictures. Cartea a constituit senzaţia anului 2005 în Statele Unite ale Americii: 9 publicaţii importante, între care The New York Times, The Washington Post şi The Chicago Tribune, au inclus romanul în "Topul Celor Mai Bune Zece Cărţi ale anului 2005".

×
Subiecte în articol: carte