x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Dezgheţul

Dezgheţul

de George Arion    |    24 Mar 2012   •   21:00
Dezgheţul

Intr-un roman de numai 200 de pagini, A.D. Miller izbuteste sa creioneze un tablou complex al vastului teritoriu ex-sovietic. Dar notatiile lui din “Dezghetul' nu sunt impresiile unui calator care alearga de la un obiectiv turistic la altul, avid sa contemple imensitatea Pietei Rosii, comorile din Galeriile Tretiakov, minunata Biserica “Vasile Blajenii', Mausoleul, Universitatea Lomonosov, metroul. El nu se incanta numai de ninsorile fastuoase ale iernii rusesti, de zonele mirifice cu mesteceni si lacuri inghetate pe care aluneca patinatori, si patrunde dincolo de aparente, descriind o lume a contrastelor – a mizeriei si a splendorilor.

In Moscova in care isi plaseaza actiunea cartii sunt apartamente umile, in blocuri rapciugoase, dar si locuinte superbe, cu mobila scumpa si televizoare cu plasma. In restaurante de fite se consuma rauri de votca, se mananca din belsug caviar, sunt organizate spectacole de strip-tease, se face trafic cu carne vie. Cei fara bani se refugiaza in bodegi slinoase, unde isi ineaca amarul cu bauturi contrafacute, si evoca nostalgic timpurile in care viata era mai sigura, iar Uniunea Sovietica, o putere de temut pe intreaga planeta. Dezvaluirile despre Gulag, despre atrocitatile comise de liderii pe care i-au avut ii lasa indiferenti – “Libertate nu putem sa mancam', declara ei cu amaraciune.

Cei mai multi dintre oamenii care populeaza acest decor sunt debusolati de impactul cu civilizatia occidentala ale carei embleme se observa la tot pasul – pretutindeni se zaresc reclame la Mercedes, Rolex, Coca-Cola, McDonald’s. E o societate care a iesit din canoanele fixate de Marea Revolutie Socialista din Octombrie si care nu se adapteaza cu usurinta la vremurile noi. De incapacitatea unora de a-si gasi un rost in conjunctura actuala profita marii snapani, oligarhii cu multe relatii la Kremlin si in serviciile secrete, care mituiesc in dreapta si-n stanga functionari publici, politisti, procurori, judecatori, politicieni, pentru ca afacerile sa le mearga si profiturile sa le fie tot mai consistente. Ei nu se sfiesc sa-i jefuiasca pe cei creduli, dau tunuri imobiliare, vand petrol prin societati-fantoma, falimenteaza firme concurente de-abia puse pe picioare, si-si indeparteaza rivalii prin crime la comanda. Ii stapaneste o sete de imbogatire prin orice mijloace. Iar banii lor migreaza in Insulele Cayman sau in alte paradisuri fiscale.

In acest furnicar pestrit nimereste un avocat londonez, angajat la o firma care perfecteaza actele pentru imprumuturi de la banci solicitate de marii inavutiti ai momentului. Nick Platt este un naiv descins intr-o viermuiala acaparatoare si fascinanta. El contempla cu incantare reprezentatia din jurul lui, fara a o pricepe si fara a-i sesiza pericolele. Un avocat superficial, cu o viata superficiala, dupa cum el insusi se catalogheaza. Nepregatit pentru o confruntare ale carei reguli ii scapa, el devine o victima sigura, primind o lectie dura de viata si in profesie, si in dragoste. Reintorcandu-se infrant in Anglia, el constata ca, pentru occidentali, Rusia e ca o boala.

Fara a fi un thriller cu momente intense de suspans, “Dezghetul', un roman minunat scris, este confesiunea tulburatoare a unui inocent care nu-si gaseste implinirea nici in locul in care s-a nascut si a fost educat, dar nu e binevenit nici intr-un alt spatiu in care tanjeste sa se fixeze, fiind eliminat cu brutalitate, ca un intrus.

×