x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Donald Trump, comparat cu un cap al mafiei în cartea fostului director FBI

Donald Trump, comparat cu un cap al mafiei în cartea fostului director FBI

13 Apr 2018   •   15:48
Donald Trump, comparat cu un cap al mafiei în cartea fostului director FBI

Fostul director FBI, James Comey, l-a descris pe Donald Trump ca fiind „imun la adevăr” și îl aseamănă cu un șef al mafiei, într-o nouă carte explozivă care anunță să aducă turbulențe proaspete la Casa Albă, scrie The Guardian.

Cartea lui Comey, „A Higher Loyalty”, care va fi lansată marți, este publicată la 11 luni după ce a fost concediat de către Donald Trump, după ce a început o anchetă împotriva fostului consilier de securtate națională, Michael Flynn.

Concedierea lui Comey a dus la numirea lui Robert Muller în calitate de procuror special pentru a supraveghea ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Trump a negat coliziunea și a numit ancheta o „vânătoare de vrăjitoare”.

În cartea lui Comey, obținută de cei de la The Guardian, fostul director FBI descrie prima sa vizită la Trump Tower, în ianuarie 2017, pentru a informa președintele ales despre dosarul privind legăturile sale cu Rusia.

Comey descrie că discuția cu Trump a avut loc cu toți agenții FBI de față pentru a încerca să-i coopteze de partea sa. Fostul șef FBI aseamănă președinția lui Trump cu un „foc în pădure” și îi construiește portretul asemenea unui cap al mafiei.

De exemplu, Comey spune că Donald Trump „nu se oprește niciodată din vorbit”, astfel „îi atrage pe toți prezenți într-un cerc tacit de aprobare”.

„Întâlnirea m-a marcat... Mi-am adus aminte de momente anterioare din cariera mea ca procuror când am avut de-a face cu capi ai mafiei. Acordul tacit. Șeful având control complet. Jurămintele de loialitate. Mentalitatea de noi versus ei. Mințitul despre toate lucrurile, mici sau mari, pentru a susține un fel de cod al loialității care pune organizația peste moralitate și adevăr”, scrie Comey în cartea sa.

La sfârșitul cărții, Comey se pronunță asupra caracterului lui Trump. Scriind că „țara noastră plătește un preț mare” pentru alegerile din 2016. „Acest președinte nu are etică și este imun la adevăr și la valori instituționale. Mandatul său este condus de ego și de loialitate personală”.

×