x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Economie „clasică”

Economie „clasică”

de Sebastian S. Eduard    |    12 Iul 2009   •   00:00
Economie „clasică”

„Teoria generală a ocupării forţei de muncă, a dobânzii şi a banilor" de John Maynard Keynes este prima carte din Colecţia de economie (Editura Publică).



În 1936, „Teoria generală a ocupării forţei de muncă, a dobânzii şi a banilor" a şocat atât lumea academică, cât şi cercurile politice. Cu toţii ştiau că politicile economice recomandate de economiştii neoclasici nu mai erau func­ţionale, dar de-abia acum înţelegeau că deveniseră inaplicabile, dat fiind noul context economic şi politic.

Cartea tăia toate nodurile Gordiene ale dezbaterilor pe tema deter­minării producţiei globale şi, în consecinţă, a folosirii mâinii de lucru, considerând că factorul determinant poate fi cererea agregată.

Printre conceptele revoluţionare promovate de Keynes se numără: imposibilitatea echilibrului dintre ofertă şi cererea de bunuri şi servicii, conducând în cele din urmă la disfuncţiuni precum şomajul; ineficienţa mecanismelor concurenţiale ale pieţei libere de a asigura şi menţine echilibrul economic; posibilitatea de a utiliza politicile fiscale şi monetare pentru a elimina recesiunile şi a controla boom-ul economic.

Cartea a declanşat dezbateri încă de la pu­blicare, iar acestea nu au luat sfârşit nici în prezent. Fiecare recesiune sau criză economică a fost însoţită de reevaluarea teoriilor lui Keynes. Indiferent de dezvoltările ulterioare, Keynes şi cartea sa încă reprezintă punctul de cotitură către noua înţelegere a ştiinţei economiei. Nici o generaţie de economişti nu poate porni în carieră fără a aprofunda teoria keynesiană.

BIO. John Maynard Keynes (1883-1946) este o personalitate complexă a secolului XX. Este cunoscut pentru revoluţionarea ştiinţei şi practicii economice prin regândirea rolului guvernului în societate, respectiv folosirea de măsuri fiscale şi monetare pentru temperarea efectelor adverse ale recesiunilor, crizelor şi boom-urilor economice.

Mulţi economişti îl consideră unul dintre principalii fondatori ai macroeconomiei moderne. Ideile sale sunt fundamentul keynesianismului de astăzi şi au fost dezvoltate în decursul timpului de economişti ai şcolii keynesiene.

Dar dincolo de importanţa sa în sfera economiei, ca profesor la Cambridge şi autor, John Maynard Keynes pare să fi trăit mai multe vieţi. S-a implicat în politică direct, susţinând Partidul Liberal din Marea Britanie în perioada interbelică, dar şi ca funcţionar public în cadrul Trezoreriei. A fost om de afaceri şi a jucat la Bursă, reuşind să îşi construiască o avere personală substanţială.

S-a numărat printre in­telectualii şi artiştii care au format Grupul Bloomsbury - cu o influenţă majoră pentru cultura interbelică - alături de scriitorii Virginia Woolf şi E.M. Forster, de pictorul Duncan Grant şi criticul Lytton Strachey. De-a lungul vieţii i-a plăcut să colecţioneze cărţi, cum ar fi multe dintre lucrările lui Isaac Newton.

×
Subiecte în articol: carte