x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Educație. Diverse la sistemul actual

Educație. Diverse la sistemul actual

de Maria Coman    |    28 Mai 2020   •   11:08
Educație. Diverse  la sistemul actual

Se discută foarte mult în perioada aceasta despre cum ar trebui să se schimbe școala și sistemele de învățământ după pandemie. S-a vorbit mult și înainte, sunt țări unde online-ul a funcționat impecabil, sunt universități mari ale lumii, cum este Cambridge-ul, care au anunțat deja că cel puțin în anul viitor vor continua așa, virtual.

 

Despre potențialul uriaș al școlii virtuale vorbește și Slaman Khan în „O singură școală pentru toată lumea”, apărută la Editura Publica. Khan își descrie viziunea revoluționară asupra viitorului educației și, pentru prima oară, ne invită să citim uimitoarea istorie a Khan Academy. În paginile cărții, veți afla, printre altele, de ce elevii și profesorii sunt victimele unui sistem viciat, inventat în Prusia cu două secole în urmă, de ce tehnologia va umaniza sala de clasă și va accentua rolul profesorilor, cum și de ce ne vom permite să plătim profesorii la fel de bine ca pe alți profesioniști, cum putem readuce creativitatea și interacțiunea umană în procesul învățării și de ce ar trebui să fim optimiști în legătură cu viitorul educației.

Aducând o perspectivă obiectivă asupra istoriei educației, Khan explică originile crizei și ne arată de ce o întoarcere la învățarea prin asimilare succesivă, abandonată în secolul trecut și recuperată cu ingeniozitate prin instrumente de tipul Khan Academy, poate fi cea mai bună șansă de a oferi, acum, fiecărui copil, o educație de clasă mondială.

„O singură școală pentru toată lumea” este mai mult decât o soluție, ea reprezintă un îndemn pentru o educație gratuită, universală, globală și o explicație a modului în care o idee simplă, dar revoluționară ne poate ajuta să atingem acest țel. Cartea​ dezvăluie potențialul uriaș al educației virtuale de a susține reușita oricărui copil – nu doar în școală, ci și în modelarea viitorului lumii, iar fondatorul Microsoft, Bill Gates, spune despre Kahn că ​este un adevărat pionier al integrării tehnologiei în procesul învățării. Mă bucură faptul că, prin această carte, mult mai mulți oameni îl vor cunoaște pe acest inovator revoluționar.


 

„Vorbiți-le copiilor ca unor adulți”

Tot despre schimbări, dar alt gen de schimbări vorbește și ​Esther Wojcicki​ în ​„Cum să formezi oameni de succes. Sfaturi simple pentru schimbări radicale”, ​apărută la Editura Trei.​ Celebră îndrumătoare a multor minți sclipitoare din Silicon Valley și mamă a trei fiice cu niște cariere strălucite, ​Esther Wojcicki​ dezvăluie metodele sale îndelung testate (acasă și la clasă) pentru a crește niște copii fericiți, spontani și siguri pe forțele proprii.

Rețeta ei educațională constă dintr-o combinație a cinci valori cardinale: încredere, respect, independență, colaborare și generozitate. Dovezi vii ale eficienței abordării sale educative sunt Susan Wojcicki, fiica ajunsă director executiv la YouTube, scriitoarea Lisa Brennan-Jobs (fata lui Steve Jobs), dar și apreciatul actor și regizor James Franco. Într-o lume dominată de „părinții-elicopter", care vor să controleze fiecare pas al copilului, autoarea transmite exact mesajul opus: Vorbiți-le copiilor ca unor adulți, permiteți-le adolescenților să-și aleagă propriile proiecte educaționale și de viață, lăsați-i să-și descopere pasiunile și potențialul de creativitate și generozitate.


 

Fericirea daneză

O altă carte care merită studiată este ​Metoda Daneză de Educare a copiilor​, apărută la editura Litera. Autoarea bestsellerului internațional, Jessica Joelle Alexander, ne poartă acum într-o călătorie prin filosofia daneză de educare a copiilor pentru a ne dezvălui cum de reușesc aceștia să își cultive starea de bine. În acronimul TEACH (a învăța) – de la Trust (Încredere), Empathy (Empatie), Authenticity (Autenticitate), Courage (Curaj) & Hygge – Alexander descoperă unele dintre secretele surprinzătoare ale educării unor copii încrezători și capabili, care obțin constant cele mai mari note în catalogul fericirii.

Acestea nu sunt doar lecții pentru școală, sunt lecții pentru viață. Cititorul este invitat să își scoată „lentilele culturale” pentru un moment și să încerce „metoda daneză” de a vedea lucrurile. Ne putem crește fericirea învățând ce se învață în Danemarca? Merită să încercăm!

 

O carte de înțelepciune

 Și o ultimă recomandare la această categorie, de data aceasta despre ce putem face noi, acasă, ca părinți, pentru a le oferi cât mai multe șanse copiilor noștri. „Copiii învață ceea ce trăiesc”,​ scrisă de ​Dorothy Law Nolte​ și Rachel Harris​, este despre educația care insuflă valori, ceea ce e poate mai important decât orice facem pentru copii. O carte de înţelepciune şi în acelaşi timp un ghid practic, aplicabil copiilor de aproape orice vârstă.

Cartea aceasta preia titlul unui vechi şi bine-cunoscut poem pedagogic al lui Dorothy Law Nolte. Preceptele lui au devenit un adevărat cod de comportament în viaţa de familie pentru generaţii întregi de părinţi americani. Iată unul dintre precepte: ​Dacă trăiesc în critică şi cicleală, copiii învaţă să condamne​. Sau: ​Dacă trăiesc în acceptare, copiii învaţă să iubească​. Adevăruri simple, de bun-simţ. Autoarele le-au dezvoltat în acest manual de „educaţie care insuflă valori“ adresat părinţilor, bogat în istorioare ilustrative.

×
Subiecte în articol: educatie