x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Florin Șinca: Poliția Română și Unirea din 1918 – istoria adevărată a unor fapte neștiute

Florin Șinca: Poliția Română și Unirea din 1918 – istoria adevărată a unor fapte neștiute

de Diana Scarlat    |    26 Mar 2018   •   21:46
Florin Șinca: Poliția Română și Unirea din 1918 – istoria adevărată a unor fapte neștiute

Comisarul-șef Florin Șinca a lansat, astăzi, cea de-a opta carte care prezintă istoria Poliției Române, de această dată din perspectiva Centenarului. Cartea „Poliția Română și Unirea din 1918” este prima care aduce toate mărturiile, inclusiv documentele secrete din arhive, pentru a reface istoria mai puțin cunoscută a Centenarului Marii Uniri.

 

Istoria ultimior 100 de ani ai Poliției este ignorată de români O istorie care înseamnă dăruire, sacrificiu, vitejie, participarea activă la primul război mondial, în care polițiștii au ajutat foarte mult armata română, mai ales prin Direcțiunea Siguranței Generale, care a reușit să identifice și să aresteze sute de spioni, prin metode specifice, revoluționare în perioada 1914-1916. O istorie plină de glorie, apoi de victime, o istorie cu eroi care s-au sacrificat pentru țară, apoi au fost exterminați în închisorile comuniste.

Eroii Poliției Române au acum o istorie scrisă pe înțelesul tuturor, după ce autorul, Florin Șinca, a căutat dovezi, documente, fotografii și mărturii în Arhivele Naționale, în arhivele Poliției și în colecții particulare, pentru a reface filmul unei instituții care a contribuit foarte mult la Unirea de la 1918. “După intrarea României în primul război mondial și pătrunderea triumfală și izbăvitoare a armatei noastre în Transilvania, în afara însărcinărilor legate de informații și contraspionaj, D.P.S.G. Trebuia să asigure din punct de vedere polițienesc și administrativ zona pe care o recupera de la magiari, ceea ce nu era tocmai lesne (...)”, explică autorul, unul dintre momentele cruciale ale pregătirilor pentru unire, din perspectiva acțiunilor polițienești.

Fără noile departamente formate prin ordine secrete la acea vreme, România Mare probabil n-ar fi existat. Unele documente s-au desecretizat abia astăzi. Sunt foarte muulte amănunte istorice pe care comisarul-șef Florin Șinca le-a oferit publicului larg, dar mai ales tinerilor polițiști, elevilor și studenților care ar trebui să știe ce au făcut înaintașii lor și de ce nu ar fi existat statul român fără câțiva oameni extraordinari care au dat totul pentru țară. „Prin Ordinul Secret nr. 25/18 august 1916, al M.C.G. - Secția I-a, Biroul Informațiunilor, s-a menționat că în urma trecerii peste Carpați a trupelor noastre, s-a hotărât înființarea unui Serviciu de Informațiuni și Contraspionaj la Brașov. În esență, era vorba despre o echipă de opt polițiști (...)”, mai arată autorul.

Documentele istorice arată foarte clar faptul că fără existența acestor ordine secrete prin care, prcatic, s-au înființat, în cadrul Poliției, serviciile secrete ale României, astăzi nu am mai fi vorbit nici despre Marea Unire, nici despre România. Aceleași documente secretizate foarte mulți ani arată că numai din București și de la Brașov – incluzând Peleșul – cei câțiva oameni care se ocupau inclusiv de contraspionaj în 1916, cu metodele de la acea vreme, au reușit să aresteze în timp record sute de spioni care erau interesați de poziția armatei române, de planurile de război ale României, dar încercau și să influențeze anumite decizii ale celor mai importanți oameni din stat.

Cartea este la fel de fascinantă atât ca document, cât și ca dezvăluire a unei istorii cu spioni și contraspionaj, cu rezultate inimaginabile astăzi. Unul dintre acești spioni reușise să ajungă la Peleș, ca angajat onorabil și de mare încredere, iar câteva sute erau în instituțiiile statului, în zona cosmopolită a Bucureștiului, în puncte cheie ale vieții artistice, ale societății, ale mediului economic și chiar academic.

×
Subiecte în articol: Florin Șinca