x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Furtună solară

Furtună solară

de George Arion    |    21 Oct 2011   •   21:00
Furtună solară

Asasinarea unui lider religios chiar in Biserica 'Izvorul puterii' unde tinea predici transforma Kiruna, o asezare pasnica din nordul Suediei, intr-un viespar unde bantuie criminalisti, procurori, avocati. Viktor Strandgard n-a fost un simplu propovaduitor al cuvantului Domnului. Dupa un accident din copilarie in care era sa-si piarda viata, a avut o revelatie si a capatat in ochii credinciosilor aureola de sfant. El a reusit sa uneasca Biserica penticostala, pe cea baptista si pe cea misionara din zona, sporindu-le prestigiul. Mii de oameni necajiti isi cauta alinarea in preajma lui, implorandu-l sa-i lecuiasca de bolile de care sufera, sa le aline durerile sufletesti. Predicile lui sunt inregistrate si circula pe casete, cartea lui 'Drumul spre Rai si inapoi' a fost tradusa in mai multe limbi, in sute de mii de exemplare. Evident, nimic nu e pe gratis, totul e comercializat la preturi pipe­rate. La 'Conferinta miracolelor' organizata anual si la care participa multimi in extaz se vorbeste despre vindecari uluitoare, despre minuni si implinirea unor rugaminti cu ajutorul divinitatii. Iar Biserica isi sporeste opulenta – e mai nostim sa canti psalmi intr-un lacas de cult impunator decat sa trimiti bani la organizatia 'Salvati copiii' sau sa sapi puturi in Africa.

Omorarea cu barbarie a lui Viktor Strandgard – ochii i-au fost scosi, bratele i-au fost amputate – starneste groaza si mania enoriasilor. Si totusi, nimeni nu cere cu vehementa aflarea grabnica si pedepsirea exemplara a vinovatului de aceasta crima. Cei trei pastori care ii conduc le recomanda sa nu ofere informatii autoritatilor. Asa ca membrii parohiei danseaza, intoneaza imnuri si refuza sa colaboreze cu politia.

De ce se instituie aceasta lege a tacerii?

Reprezentantii politiei – inspectorii Anna-Maria Mella, Sven-Erik Stalnacke si ceilalti colegi ai lor – se izbesc de greutati insurmontabile in ancheta pe care o intreprind. Le vine in sprijin Rebecka Martinsson, o tanara din Stockholm, angajata la o firma de avocatura specializata in taxe si impozite. Ea a copilarit in Kiruna si randuielile de acolo ii sunt familiare, iar unii dintre oameni i-au fost cunostinte apropiate. Printre ei se afla si Sanna, sora celui ucis, pe care un procuror insuportabil si insetat de glorie a pus-o imediat sub acuzare, fara sa mai astepte o analiza temeinica a faptelor.

Investigatiile dezvaluie cu dificultate ce s-a intamplat in realitate in comunitatea cuprinsa de o fervoare religioasa care a facut-o celebra in multe parti ale lumii. Iar descoperirile pe care le fac politistii si Rebecka ii umplu pe toti de oroare.

La adapostul unor minciuni ticluite cu grija, cei trei pastori reuniti intr-o confrerie a escrocheriei au manipulat cu pricepere si sarguinta masele de creduli, le-au stors de bani, co­mitand si fraude fiscale. Insusi mult adoratul Viktor Strandgard a avut, de fapt, un comportament strain de ceea ce a propovaduit cu atata infocare. Unul dintre eroii acestei na­ra­ti­u­ni trage o concluzie amara: 'Oa­menii slabi sunt atrasi adesea spre biserica. Si cei care vor sa aiba pu­te­re asupra oamenilor slabi sunt de asemenea atrasi intr-acolo'.

Asa Larsson relateaza in­tam­plari captivante, prezinta persona­je cu biografii interesante, unele dintre ele de-a dreptul bizare. Totul se petrece intr-o atmosfera nelinistitoare, unde domnesc gerul, ninsorile fabuloase, iar strazile sunt blocate de nameti. Autorul descrie un univers insolit care isi sechestreaza locuitorii, ii impiedica sa comunice. Nu e de mirare ca intr-un astfel de spatiu exista multe superstitii si habotnicie. Doar aurora boreala metamorfozeaza decorul, ca un semn al sperantei..

×
Subiecte în articol: carte