x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Andrii Popa, haiducul care a răpit 500 de fete din haremul unui paşă

Andrii Popa, haiducul care a răpit 500 de fete din haremul unui paşă

22 Aug 2017   •   21:30
Andrii Popa, haiducul care a răpit 500 de fete din haremul unui paşă

Cele mai frumoase legende ale Capitalei sunt legate de celebrii haiduci, care, ştim de mici, "luau de la bogaţi şi dădeau la săraci". Andrii Popa, Pazvante Chioru, Ionică Tunsu, Iorgu Serdaru, Grigore Pantazescu - sunt numai câţiva dintre haiducii care scris istoria Bucureştiului de altădată. Iar Zdrelea și Mărunțelu, Banda lui Ioanid, Bandele "Kalașnikov", "Calicii" Mitropoliei ori Voinescu şi Cairo întregesc un capitol fascinant al terorii semănate de bandiţi în Capitală. Toate poveştilor lor sunt reunite în cartea ”Haiducii şi bandiţii care au terorizat Bucureştii”, care apare azi cu Jurnalul Naţional.

 

Andrii Popa "e haiduc şi e vestit". Fără îndoială, cel mai vestit. Din carte aflăm că a rămas în istorie atât pentru acţiunile sale "clasice", dar şi pentru cele 500 de preafrumoase fete recuperate din haremul unui paşă: împreună cu zeci de tovaraşi, ei plecă să elibereze câteva fete valahe din strânsoarea turcului. Ajunşi acolo, haiducii au un şoc: nu găsesc doar fetele căutate de ei, ci vreo 500, una mai fermecătoare decât alta. Sfătuindu-se, ei decid să le elibereze, astfel că devastează seraiul şi pleacă împreună cu toate cele 500 de româncuţe. Urmează 500 de nunţi ca-n poveşti, iar apoi cu toţii fondează un sat undeva, în mijlocul codrilor Ţării Româneşti, şi-n urma lor rămâne doar legenda.

Cerşetorii şi vagabonzii Capitalei

Pe lângă Andrii Popa, recuperatorul de cadâne, mai citim despre Pazvante Chioru, cel care a cucerit Bucureștii - o poveste reală despre briganzii, cerșetorii și vagabonzii care au pus mâna pe Capitală, dar şi despre ultimii haiduci urbani: Ioniță Tunsu - paracliserul răspopit, Iorgu Serdaru - tâlharul care l-a fascinat pe Eminescu și a făcut deliciul presei - şi Grigore Pantazescu, cel care a furat tezaurul "Cloșca cu puii de aur”. Dar şi bandiţii fac deliciul cititorului: Zdrelea și Mărunțelu sfidează polițaii, Bandele „Kalașnikov” se luptă cu Comisarul Alimănescu: Voinescu & Cairo dau spargerea de la Banca Națională, iar Banda lui Ioanid pradă duba Băncii Naționale.

Caută la chioşcuri, începând de mâine cartea ”Haiducii şi bandiţii care au terorizat Bucureştii”, de Dan Silviu Boerescu, o colecţie cu poveşti fascinante, care rivalizează oricând cu un film de acţiune

×