x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte În căutarea Dlui Perfect

În căutarea Dlui Perfect

de Sebastian S. Eduard    |    01 Aug 2008   •   00:00

"Femeia singură şi Făt-Frumos": în aşteptarea bărbatului visat

O femeie din trei trăieşte astăzi fără partener. Întreaga planetă e cuprinsă de acest fenomen, care are o îngrijorătoare tendinţă de extindere. La început e nevoia de libertate: lungi dimineţi de duminică petrecute în pat cu o carte, întîlniri cu prietenele, ieşiri în cluburi, aventuri de o noapte. "Să pregătesc cina în fiecare seară? Să ajung să dorm cu el în acelaşi pat din simplă obişnuinţă? Să spun mereu unde plec şi cu cine mă întîlnesc?"


AUTONOMIE. "Multumesc, nu!" spun tinerele iubitoare de autonomie, femeile dornice de carieră sau care pur si simplu vor să-şi descopere identitatea. Rezistînd mai uşor sau mai greu "degetului acuzator" al societăţii care le consideră "ciudate", trădării prietenelor care se căsătoresc, ele îşi continuă viaţa visînd la marea poveste de dragoste pentru care uneori nu au timp, alteori nu au curaj. Unde au dispărut acei bărbaţi alături de care se visau? Unde e Făt-Frumosul care într-o vreme părea atît de aproape? Tic-tacul ceasului biologic devine tot mai ameninţător...

 
CLICK. Dar, iată, internetul e aici. Un singur click şi ai milioane de bărbaţi. Poţi să-i vezi, să le vorbeşti, să primeşti sărutări virtuale. Un alt click, şi virtualul devine real... Însă ce-i de făcut? Atîtea posibilităţi, atîtea oferte şi totuşi relaţiile dintre oameni se stabilesc tot mai greu. Cartea lui Jean-Claude Kaufmann, apărută la Humanitas, este o poveste adevărată cu Cenuşărese moderne şi Feţi-Frumoşi, o fină analiză a vieţii fără partener, indispensabilă pentru înţelegerea femeii de azi.

 

Semnale editoriale

Sfîrşitul lumii în alb şi negru(Editura Nemira)
. În anii ’50, în Los Angeles, într-un cinematograf întunecat şi izolat ca o carceră gotică, Jonathan Gates descoperă, pe lîngă filmele mute de categorie grea, opera "decadentă şi psihotică" a primului regizor expresionist german Max Castle (sau Kastell, sau von Kastell), dispărut în apogeul carierei sale. Interesul lui Gates se transformă repede în fascinaţie, apoi în obsesie cînd descoperă mesajele subliminale, şocante, incitante şi repulsive din filmele lui Castle.


Cum să investiţi la bursă(Editura Meteor Press)

Warren Buffett, unul dintre marii investitori profesionişti ai lumii, spunea că, în privinţa plasamentelor financiare, nu există decît două reguli – Regula nr. 1: să nu pierzi bani... şi Regula nr. 2: să nu uiţi Regula nr. 1. Cartea de faţă îi oferă omului obişnuit, care nu dispune de opt ore pe zi pentru a studia piaţa bursieră, posibilitatea de a aplica Regula nr. 1. Ajutîndu-se de calculator, el va putea face acest lucru doar 15 minute pe săptămînă....


Istoria Europei de Est(Editura Polirom)
O necesară privire de ansamblu asupra istoriei postbelice a statelor din estul Europei, desfăşurată sub semnul geopoliticii sovietice. Abordarea comparativă permite identificarea atît a particularităţilor ce au caracterizat fiecare ţară în parte, cît şi a liniilor directoare ale istoriei contemporane est-europene. Ieşirea "democraţiilor populare", în 1989, din sfera de influenţă a Uniunii Sovietice şi implozia acesteia în 1991 au revoluţionat legăturile dintre cele două părţi ale Europei.

 

 
Egipt(Editura Rao)
Vreme de mii de ani, omenirea a fost facinată – şi, în egală măsură, modelată – de civilizaţia egipteană. Marile realizări ale Egiptului antic au început să fie tot mai bine înţelese o dată cu descifrarea, de către Champollion, a scrierii hieroglifice şi cu descoperirea epocală a mormîntului intact al faraonului Tutankhamon – cu siguranţă, cel mai palpitant moment din istoria arheologiei, legat indisolubil de numele lui Howard Carter.

×
Subiecte în articol: carte