x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte În spatele uşilor închise

În spatele uşilor închise

de George Arion    |    26 Oct 2008   •   00:00
În spatele uşilor închise

SPADA  •  BUNĂ STĂPÂNIRE A MEŞTEŞUGULUI
Îmi face plăcere să scriu despre cărţi poliţiste semnate de maeştri ai genului. Însă la fel de mult mă bucură să semnalez realizările în acest domeniu ale autorilor români.



Semn indiscutabil că ne îndreptăm, încet, dar sigur, spre o înflorire şi la noi a literaturii de suspans. Iar cei care încep să se exprime în această direcţie au nu numai o pregătire impresionantă, dar şi talent literar. În sfârşit, nu mai avem de-a face cu miliţieni lăsaţi la vatră, veleitari care ne-au oferit, ani la rândul, produse stângaci scrise şi fără valoare.

Printre cei care au păşit cu siguranţă în cercul – încă restrâns – al autorilor români de literatură poliţistă este şi cunoscutul analist politic Bogdan Teodorescu. Dintre lucrările sale ştiinţifice amintim "Cinci milenii de manipulare" – bestseller naţional.

ARE MISTER
Romanul său "Spada" se distinge printr-o bună stăpânire a meşteşugului de elaborare a unui thriller pasionant. Are mister, are un fundal bine conturat pentru faptele narate şi, mai ales, dovedeşte o cunoaştere din interior a evenimentelor înlănţuite cu o viteză buimăcitoare. Iar ceea ce se petrece în spatele uşilor închise e halucinant.

Un asasin – pe care mass-media îl va numi Spada – omoară ţigani care au cazier sau care au comis fapte rămase nepedepsite. Ucigaşul în serie foloseşte cu precizie chirurgicală o sabie pentru a tăia gâtul victimelor sale. Nimeni nu-l vede când acţionează. Nimeni nici măcar nu bănuieşte sfera din care provine. E un justiţiar oarecare? Aparţine cumva Poliţiei, care s-a săturat să aresteze infractori pe care Justiţia îi face scăpaţi? Sau e un ţigan care doreşte să păstreze puritatea etniei? Acţionează singur sau are prozeliţi?

Investigaţiile nu duc la nici un rezultat. Treptat-treptat, Bucureştiul e cuprins de teroare. Dar romancierul este mai puţin interesat de mersul anchetei şi de prinderea făptaşului. El preferă să înregistreze, ca un observator avizat, reacţia societăţii româneşti, de la omul de pe stradă până la vârful ierarhiei sociale. Iar dezvăluirile sale sunt înfricoşătoare. Rareori a mai creionat cineva un tablou mai terifiant şi mai veridic al jocurilor de putere care se derulează în România.

IATĂ PERSONAJELE
Politicieni corupţi, nătângi, mincinoşi sau chiar nebuni, ziarişti care se vând pe sute de mii de dolari, poliţişti care vânează foloase necuvenite, interlopi care ameninţă populaţia şi îşi râd de lege – iată personajele din această carte sumbră şi amară. Pentru a le reliefa cât mai bine, scriitorul apelează la experienţa sa de sociolog, de jurnalist în presa scrisă, de comentator politic, de psiholog şi moderator de talk-show. Ca urmare, rezultă o viziune caleidoscopică a lumii prezentate, de o acurateţe remarcabilă.

Cine vrea să înţeleagă rapid de ce ţara în care ne-am născut e în halul în care e trebuie neapărat să citească "Spada" lui Bogdan Teodorescu. Iar faptul că multe dintre personaje sunt recognoscibile cu uşurinţă face ca lectura să fie şi mai captivantă. Iar aprecierile vin de la oameni care se pricep: "Prozatorul de talent, care e Bogdan Teodorescu, îşi foloseşte cu brio experienţa de cunoscător al culiselor şi luciditatea de analist pentru a ne oferi o necruţătoare radiografie a mecanismelor bătăliei pentru putere în România de azi", spune Ion Cristoiu. Completat de Horia Gârbea: "Bogdan Teodorescu are cunoştinţele unui analist politic pasionat de acest domeniu. El a cunoscut culisele politicii şi ni le dezvăluie ca gazetar de investigaţie, dar şi cu fantezia romancierului. Dacă partea nevăzută a realităţii româneşti arată aşa cum o prezintă Bogdan Teodorescu în «Spada», atunci nu mai avem nici o şansă!".

"În gangul din spatele magazinului era umbră şi, deşi mirosea urât, se opri să-şi tragă sufletul. Când se pregătea să iasă din gang, văzu un individ îmbrăcat cu un parpalac lung, gri-albicios, care se îndrepta spre el. Ajuns la doi metri de el, individul îşi dădu deoparte cu un gest larg pulpana parpalacului şi scoase la iveală o sabie...".

Jurnalist şi manager

Bogdan Teodorescu (n. 1963) a absolvit Facultatea de Instalaţii a UTCB, apoi Colegiul Naţional de Apărare în 2000 şi este doctor în comunicare. Jurnalist şi manager de presă, profesor de marketing politic şi electoral la SNSPA, membru al Asociaţiei Internaţionale a Consultanţilor Politici şi al Asociaţiei Europene a Consultanţilor Politici, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Între 1996 şi 1997 a fost secretar de stat, ministru interimar în Departamentul Informaţiilor Publice. Autor şi coautor la zece volume, dintre care trei romane şi un volum de poezie.

×
Subiecte în articol: scena crimei