x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Întâlnire cu Matei Vişniec la Bistrot de Venise

Întâlnire cu Matei Vişniec la Bistrot de Venise

de Tudor Cires    |    22 Mar 2012   •   15:56
Întâlnire cu Matei Vişniec la Bistrot de Venise

Din 1993, Bistrot de Venise (Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Venetia) a devenit unul din punctele de intalnire a elitei artistice venetiene, prin elegantul sau ambient unde se dezbat teme de actualitate culturala si sociala. Incepand cu 2009, in luna martie a fiecarui an, selectul local gazduieste intalnirea cu un poet roman, ales si promovat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica "Nicolae Iorga' de la Venetia. Dupa serile de poezie cu Nina Cassian din 17 martie 2009, Mircea Dinescu din 9 martie 2010 si Ileana Malancioiu din 12 martie 2011, anul acesta a avut loc cea de-a patra intalnire, cu scriitorul Matei Visniec. Proiectul se inscrie in strategia IRCCU Venetia, initiata in 2008, privind promovarea constanta a literaturii romane si a traducerii acesteia in limba italiana.

Asa cum aflam din prezentarea facuta de Institutul de la Venetia, binecunoscutul dramaturg si poet roman Matei Visniec traieste intre doua lumi, intre poezie si teatru, intre Est si Vest, intre Romania si Franta, intre limba romana si cea franceza, intre pasiunea pentru literatura si cea pentru jurnalism. Nascut la Radauti, Matei Visniec a studiat filosofia la Bucuresti. Face parte din generatia '80, o generatie de poeti care s-a opus comunismului printr-o revolutie a limbajului, prin ironie si umor, luciditate si metafora. Din 1987, Matei Visniec traieste la Paris. Piesele de teatru, scrise de autor in limba franceza, sunt jucate in peste 30 de tari, inclusiv in Italia, unde au aparut sau sunt in curs de aparitie traduceri din creatia sa teatrala, in timp ce poemele sale sunt prezente in cateva antologii ingrijite de Marco Cugno. Matei Visniec se va numara printre oaspetii la editia din acest an a Salonului International de Carte de la Torino, unde Romania si Spania vor fi tarile invitate de onoare.

Special pentru intalnirea de la Bistrot de Venise, zece poeme din opera lui Matei Visniec au fost traduse de Roberto Merlo, care preda limba si literatura romana la Universitatea din Torino. Roberto Merlo a publicat numeroase studii de literatura si cultura romana in reviste de specialitate din Romania si Italia. Intalnirea anuala de la Bistrot de Venise cu un poet roman este sprijinita, financiar, de Institutul Cultural Roman.

×
Subiecte în articol: special