x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Inteligenţa spirituală

Inteligenţa spirituală

de Sebastian S. Eduard    |    17 Mar 2012   •   21:00
Inteligenţa spirituală

Utilizat de peste un secol, termenul de inteligenta spirituala a fost multa vreme interpretat gresit, fiind considerat pseu­dostiintific din cauza folosirii sale abuzive in raport cu noile for­me de spiritualitate si religie. Imprumu­tand limbajul si conceptele fizicii cuantice, cei doi autori redefinesc conceptul ca re­prezentand o ne­voie de semnificatii profunde, valori fundamentale, scopuri su­perioare si, in acelasi timp, ca­lea de acces catre acestea.

Spre deosebire de IQ, care este specific si calculatoarelor, sau de EQ, intalnit si la unele mamifere superioare, SQ este o caracteristica tipic umana si, argumenteaza autorii, este cea mai importanta dintre cele trei. Conceptul de inteligenta spirituala este legat de nevoia de sens a omenirii, aspect care a castigat in importanta o data cu apro­pierea sfarsitului de mileniu. SQ este ceea ce folosim pentru a ne satisface setea de a gasi sensuri, de a dezvolta viziuni si de a aprecia valoarea. Pune accentul pe lucrurile in care credem si pe rolul jucat de credinte si de valori in conturarea comportamentul si a vietii noastre. Aceasta carte stabileste bazele teoretice ale conceptului, definindu-l si prezentand dovezile stiintifice care au permis delimitarea sa, precum si modalitatile de evaluare si dezvoltare.

Autorii.
Danah Zohar studiaza fizica si filosofia la Massachusetts Institute of Technology (MIT), urmand apoi studii aprofundate de filosofie, religie si psihologie la Universitatea Harvard. Descrisa de Financial Times si Prentice Hall precum 'unul dintre cei mai mari ganditori contemporani din domeniul managementului', Danah Zohar a colaborat cu numeroase companii de prestigiu (Volvo, BMW, Motorola, Philip Morris Tabacco, British Telecom), oferindu-le consultanta in procesul de management. Ian Marshall, psihiatru si psihoterapeut britanic, a studiat initial filosofia si psihologia la Universitatea Oxford, urmand apoi Facultatea de Medicina a Universitatii din Londra.

×
Subiecte în articol: carte