x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte John Major Jenkins: „Nu există nici o dovadă cum că mayaşii ar fi prezis un sfârşit al lumii catastrofic în 2012...”

John Major Jenkins: „Nu există nici o dovadă cum că mayaşii ar fi prezis un sfârşit al lumii catastrofic în 2012...”

de Sebastian S. Eduard    |    Constantin Dumitru    |    09 Dec 2011   •   21:00
John Major Jenkins:  „Nu există nici o dovadă cum că mayaşii ar fi prezis un sfârşit al lumii catastrofic în 2012...”

John Major Jenkins: "Nu exista nicio dovada cum ca mayasii ar fi prezis un sfarsit al lumii catastrofic in 2012...'

"Acum pentru viitor' este numele unei colectii extrem de interesante propuse de Editura Trei. Recent, aici a aparut "Povestea anului 2012', scrisa de americanul John Major Jenkins, un specialist in materie...

● Jurnalul National: In opinia dumneavoastra, anul 2012 are o semnificatie ascunsa?
● John Major Jenkins: Provocarea a constat in reconstituirea unor intelesuri profunde pierdute sau uitate ale calendarului mayas. 2012, ca data de final a ciclului, a reprezentat mereu o enigma. Acum, munca mea de cercetare cred ca a reusit sa faca lumina in toate aceste informatii legate de 2012 care au fost pastrate secrete sau pierdute.

● Ce ne puteti spune despre traditia mayasa in legatura cu 2012 ?
● Data de 2012 provine din Calendarul Lung. Am putea chiar sa-l numim "calendarul 2012'. Acest sistem calendaristic a fost observat pentru prima oara pe monumentele sculptate datate pana in secolul I i. Hr. Unul dintre primele situri arheologice mayase, cel de la Izapa, a fost foarte important in formularea calendarului 2012. L-am vizitat, l-am studiat si am facut acolo munca de cercetare inca din 1990. Este un sit impresionant, cu peste 60 de monumente sculptate si dispozitive de orientare astronomice. Traditia maya a adoptat ideile si informatiile formulate la Izapa. Printre acestea s-au numarat o sofisticata stiinta astronomica si o serie de invataturi spirituale profunde. Elementele de astronomie indica un fenomen rar de aliniere intre Soarele nostru si galaxia din care face parte, Calea Lactee, in jurul anului 2012. Iar invataturile spirituale identifica cu precizie cauzele actualei crize din lumea moderna si ce se poate face in privinta aceasta.

● Este capabila cultura noastra moderna sa extraga informatii utile din invataturile mayase?
● Sigur ca este, pentru ca invataturile mayase contin idei universale si, prin urmare, ele pot fi de folos fiintelor umane in orice moment al istoriei. De altfel, principii universale se gasesc in toate marile religii ale lumii. Mayasii au avut o conceptie extraordinara asupra vietii, care aduna la un loc astronomia si invataturile spirituale. Acel fenomen rar de aliniere astronomica, identificat de mayasi si denumit "aliniere galactica' este astronomie curata! Cu toate acestea, fenomenul a fost extrem de gresit inteles si nici macar oamenii de stiinta de la NASA nu au reusit sa o descrie in termeni exacti.

● Uneori, citim in presa fraze de genul: "sfarsitul calendarului mayas'. Este aceasta o descriere corecta? Si are vreo legatura cu "sfarsitul lumii, asa cum il cunoastem'?
● Nu este corect sa spui "calendarul mayas se termina in 2012'. Mayasii credeau in cicluri temporale. Un ciclu de mari dimensiuni, denumit ciclul de 13 Baktun, se termina pe 21 decembrie 2012. Un Baktun reprezinta o perioada de 5 125,36 ani sau 1 872 000 zile. Vechii mayasi, cei care au creat calendarul 2012, nu credeau ca in 2012 va avea loc vreun cataclism. Pentru ei, sfarsiturile de cicluri presupuneau de fiecare data o reinnoire.

● Cate carti ati scris despre acest subiect si in ce masura "Povestea anului 2012' e diferita de cele anterioare?
● Incepand cu 1989, am scris saisprezece carti despre cultura, cosmologia, calendarul mayas si despre 2012. Cartea mea cea mai recenta, Povestea anului 2012, constituie o sinteza de proportii a tuturor operelor precedente. De asemenea, sunt discutate multe dintre conceptiile gresite despre 2012. Ele provin de pe piata de carte nespecializata, destinata publicului larg: aici, scriitorii exploateaza ideea sfarsitului lumii sau isi promoveaza propriul lor sistem, care nu se bazeaza pe elementele reale ale calendarului mayas. In plus, exista numeroase idei gresite chiar si printre savantii specializati in cultura mayasa, care, multa vreme, nici nu au tratat cu seriozitate subiectul 2012. Intrucat sunt un adept al claritatii stiintifice si al discernamantului, am o abordare critica fata de aceste conceptii eronate. Acum, exista noi dovezi care confirma elementele de astronomie si ideologia "transformarii si reinnoirii' pe care opera mea incearca sa le explice inca din 1989. In carte, eu discut aceste noi dovezi – este vorba de o inscriptie gasita intr-un sit din perioada clasica a culturii mayase (secolul VII d. Hr.), sit numit Tortuguero. Acest monument contine data de 2012! Ne ajuta sa intelegem ce credeau vechii mayasi despre 2012.

● In general, media au incurajat o perspectiva negativa asupra acestei "povesti a anului 2012'. Aveti o explicatie pentru acest fenomen?
● Pentru media este o placere sa relateze lucruri negative si spectaculoase. Sunt in stare chiar sa distorsioneze adevarul. De fapt, nu exista nicio dovada cum ca mayasii ar fi prezis un sfarsit al lumii catastrofic in 2012. Eu cred ca exista un alt motiv legat de asta. Multa vreme, s-a profitat pe seama indienilor americani. Politica "Destinului Evident' (Manifest Destiny) aplicata de guvernul SUA la inceputul secolului al XIX-lea impunea ca amerindienii sa fie infatisati ca niste salbatici, niste creaturi subumane. Exterminarea lor a asigurat expansiunea spre vest a colonistilor americani. O atitudine similara fata de mayasi a existat in Mexic si in America Centrala. Cred ca aceasta atitudine continua sa existe, iar geniul vechilor mayasi constituie o amenintare pentru lumea moderna. Prin urmare, dovezile privind geniul mayasilor sunt tratate cu dispret de presa centrala.

● Ce parere aveti despre filmul hollywoodian 2012, cu imagistica lui apocaliptica? Este daunator pentru mase?
● Genul acesta de tratare a unui subiect ca 2012 este unul fals, inselator si le ofera oamenilor informatii gresite. Banalizeaza subiectul, transformandu-l intr-un fel de gluma. Le transmite oamenilor ca 2012 nu e nimic altceva decat un film SF. Dar nu cred ca este daunator pentru oameni – adultii nu sunt afectati de filmele de groaza sau SF, multora chiar le place acest gen. Dar acest tip de tratare a subiectului 2012 este destul de inexact. Am primit e-mail-uri si scrisori de la parinti care-mi vorbesc despre teama copiilor lor ca lumea se va sfarsi in 2012. Eu le spun ca Hollywood-ul a produs doar o opera de fictiune si ca mayasii nu credeau ca lumea se va sfarsi in 2012. In luna noiembrie a anului 2009, am fost invitat sa sustin conferinte pentru a sprijini marea productie hollywoodiana. Dar eu m-am dus acolo doar ca sa corectez conceptiile eronate despre sfarsitul lumii. Doar unul dintre interviurile pe care le-am acordat a fost difuzat, il puteti gasi pe You Tube.

● Va rugam sa ne spuneti cum ati ajuns sa va implicati in toata aceasta poveste legata de mayasii din antichitate si civilizatia lor.
● In 1986, aveam 22 de ani. Am vrut sa vizitez templele mayase si vechile orase din Mexic si America Centrala. Timp de un an, am avut mai multe locuri de munca in acelasi timp si am economisit o mica suma de bani. Apoi am calatorit patru luni. A inceput sa ma fascineze civilizatia mayasa si mi-am facut prieteni in randurile populatiei de mayasi quiché, care traieste in tinuturile muntoase ale Guatemalei. M-am intors acolo de multe ori, de-a lungul anilor. Am ajutat la reconstruirea unei scoli, in 1990 si am livrat ajutoare sub forma de provizii, in 1994. Recent, am participat la infiintarea unei agentii non-profit numita "The Maya Conservancy'.

● Puteti sa explicati, pe intelesul tuturor, ce inseamna aceasta "aliniere galactica' despre care vorbeste toata lumea, fara ca nimeni sa fie in stare sa-i patrunda adevarata semnificatie?
● Mai intai de toate, alinierea galactica reprezinta o realitate astronomica. Ea a fost calculata de astronomii Jean Meeus si Patrick Wallace. Pamantul oscileaza foarte lent pe axa lui. Din punctul de vedere al Pamantului, acest lucru genereaza o usoara schimbare a pozitiei Soarelui la echinoctii si solstitii. Fenomenul se cheama "precesiunea echinoctiilor'. Schimbarea lenta a pozitiei Soarelui poate fi masurata in raport cu elemente de fundal cum ar fi stelele sau banda luminoasa a Caii Lactee. Asa arata alinierea vazuta de pe Pamant. In preajma anului 2012, Soarele la solstitiu se va alinia cu linia mediana a Caii Lactee, denumita "ecuatorul galactic'. Este un proces foarte lent, dar intervalul de aliniere poate fi calculat ca fiind cuprins intre 1980 d. Hr. si 2016 d. Hr. De remarcat ca data sfarsitului de ciclu coincide cu un solstitiu: 21 decembrie 2012. Lucrarea mea demonstreaza ca mayasii intentionau sa atraga atentia asupra acestei alinieri cu calendarul lor.

● Intrucat suntem interesati de componentele spirituale ale culturii mayase, va rugam sa ne spuneti cateva lucruri despre acest subiect.
● Mitul mayas al Creatiei, cunoscut sub numele de Popol Vuh, contine invataturi spirituale pentru sfarsiturile de cicluri (precum cel din 2012). Mayasii cred ca fiintele umane au un ego individual, care poate fi insa conectat la intreg. In Mitul Creatiei, egoul este intruchipat de zeitatea-pasare numita Seven Macaw. El se exprima zgomotos si este narcisist, se iubeste excesiv pe sine. Reprezinta eul egoist, care nu e in stare sa vada dincolo de aparente. "Constiinta intregului' este reprezentata de Hun Hunahpu, tatal Eroilor Gemeni, a caror renastere acesta reuseste s-o obtina la finalul Mitului Creatiei (la sfarsitul de ciclu din 2012). Invataturile se refera la cum sa-ti plasezi egoul intr-o relatie corecta cu intregul (cu "imaginea de ansamblu'). Aceste invataturi ne vorbesc despre interdependenta tuturor lucrurilor. Esential este sa sacrifici sau sa renunti la iluziile care-l hranesc pe Seven Macaw, eul egoist. Ceremoniile mayase ale focului sunt evenimente sacre in cursul carora iluziile pot fi aruncate in focul transformator. In urma unui asemenea gest, persoana in cauza se poate trezi si poate ajunge la o constientizare a lucrurilor ce depasesc sfera eului si care sunt in legatura cu o perspectiva mai ampla ce implica toate elementele creatiei. Atunci are loc, de fapt, o reinnoire a vietii.

● Care este, in opinia dumneavoastra, cel mai bun documentar despre civilizatia mayasa si despre anul 2012?
● Un film reusit si disponibil pe scara larga este 2012: Science or Superstition? Majoritatea filmuletelor de pe Youtube sau de pe internet sunt false si te pot induce in eroare. Niste eseuri utile pot fi citite on-line, pe pagina de web a Centrului pentru Studii legate de 2012 (The Center for 2012 Studies).

Cartea
Pe 12 decembrie 2012 se sfarseste un ciclu amplu din Calendarul Lung al civilizatiei maya. Mayasii au anticipat ca, la acea data, Pamantul, Soarele si centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se vor afla intr-o "aliniere cosmica" extrem de rara. Multi cred ca lumea, asa cum o cunoastem acum, va suferi o transformare in 2012, dar putini sunt la curent cu semnificatia acestei date. "Povestea anului 2012' este o calatorie fascinanta prin istoria civilizatiei maya, extrem de avansata intr-o multime de domenii: astronomie, matematica, arhitectura, arta si mitologie. Bazandu-se pe o documentatie temeinica, studiul lui Jenkins acorda o atentie speciala "celei mai controversate date din istorie".

Cine este autorul?
John Major Jenkins este un cercetator independent, specializat in studiul filosofiei si cosmologiei maya. A publicat numeroase carti si articole stiintifice si a calatorit frecvent in Mexic si America Centrala, implicandu-se activ in conservarea acestor zone incarcate de mit si istorie. In ultimii 20 de ani, el a scris nu mai putin de 16 volume pe tema calendarului mayas sI a anului 2012.

×
Subiecte în articol: interviu carte john major jenkins