x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte „Lista lui Manolescu”, cu 25 de poeţi români

„Lista lui Manolescu”, cu 25 de poeţi români

de Maria Sârbu    |    02 Noi 2011   •   21:00
„Lista lui Manolescu”,  cu 25 de poeţi români

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) organizeaza, cu sprijinul Mi­nisterului Culturii si Patrimoniului National, Gala poeziei romane contemporane, prima editie. Evenimentul se va desfasura la Ateneul Roman, la data de 19 noiembrie (ora 17:00). Publicul, care va avea intrarea libera, va putea vedea si asculta 25 de poeti romani, spunand versuri din opera lor sub cupola Ateneului. Amfitrion – criticul literar Nicolae Manolescu, presedintele USR.

Despre aceasta frumoasa intamplare literara, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor, Gabriel Chifu, a spus pentru Jurnalul National ca va avea loc in fiecare an in acelasi loc, adica la Ateneul Roman. La fiecare editie va fi un alt selectioner – un critic literar, care trebuie sa aleaga 25 de poeti romani in viata, alegerea apar­ti­nandu-i in totalitate.

Astfel prima editie este intitulata 'Lista lui Ma­no­lescu', dar aceas­ta lista e tinuta in secret. Deci, va fi o surpri­za. In timpul Galei, Nicolae Manolescu (foto) va sta pe scena si va invita cate un poet de pe lista celor 25 pe care el ii considera cei mai reprezentativi la ora actuala. La Gala va participa si actorul Ion Caramitru, pentru ca se doreste, dupa cum a precizat Gabriel Chifu, ca evenimentul sa se deschida cu un poet contemporan, dar care nu mai e in viata, si sa se incheie la fel – simbolic – cu alt poet de asemenea plecat pe alt taram. Din poezia lui Marin Sorescu si Nichita Stanescu, caci despre acesti doi mari poeti este vorba, va recita Ion Caramitru.

Gala poeziei romane contemporane este una din cele doua componente ale proiectului Uniuni Scriitorilor din Romania, 'Poezia romana astazi'. Prima componenta a fost Turnirul poetic 'Cununa de Lauri de la Muntele Olimp', care a avut loc in septembrie la Leptokaria, Grecia. Cununa i-a revenit poetului Gabriel Chifu.

×
Subiecte în articol: carte