x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte "Literatură română, lecturi pariziene" pentru Noaptea Lecturii

"Literatură română, lecturi pariziene" pentru Noaptea Lecturii

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Ian 2019   •   17:52
"Literatură română, lecturi pariziene" pentru Noaptea Lecturii

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, toate bibliotecile și librăriile din Franța sunt invitate să-și deschidă larg ușile pentru evenimentul național francez "Nuit de la lecture" (Noaptea lecturii). Institutul Cultural Român de la Paris a răspuns la rândul său invitației lansate de Ministerul francez al culturii, prezentându-l pe scriitorul Lucian Dan Teodorescu.

Evenimentul, care va avea loc la Médiathèque du Jardin des Arts, la Saint Germain en Laye, este parte a programului « Literatura română, lecturi pariziene » («Littérature roumaine, lectures parisiennes »), co-organizat de Institutul Cultural Român de la Paris împreună cu instituțiile pariziene în care se predă limba română (Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3, INALCO - Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale). Componentă importantă a Sezonului România-Franța, programul aduce în fața publicului mai multor biblioteci pariziene scriitori români traduși în Franța, prezenți în biblioteci, dar… de data aceasta în carne și oase. După ce la Paris a poposit clujeanca Florina Ilis, dar și dramaturgul franco-român Matei Vișniec, este rândul ieșeanului Lucian Dan Teodorovici să răspundă de fapt invitației ICR Paris de a vorbi publicului bibliotecilor Germaine Tillion (Paris Trocadero) și Médiathèque des Arts din Saint Germain en Laye despre romanul său „L’Histoire de Bruno Matei” („Matei Brunul”, tradus de Laure Hinckel și publicat de editura Gaia în 2013).

Scriitor polimorf, autor de nuvele, romane, scenarii, Lucian Dan Teodorovici este din 2017 directorul Muzeul literaturii române din Iași și organizatorul FILIT (Festivalul internațional de literatură și traducere).

Extrase din acest roman, realist și simbolic în același timp, emoționant și crud, vor fi prezentate de scriitor, dar si de studenții francezi care urmează cursuri de limba română, în timpul celor două întâlniri din Franța, ambele în zona pariziană.

Un prim eveniment va avea loc la biblioteca Germaine Tillion, de lângă Trocadero, la Paris, sâmbată 19 ianuarie, la ora 14, precedând „Noaptea lecturii”. Un al doilea va avea loc, în cadrul acestui eveniment național francez, sâmbătă 19 ianuarie, la ora 17h30, la Médiathèque du jardin des Arts, la Saint Germain en Laye.

 

Institutul Cultural Român de la Paris, un pod între culturile română și franceză

Incepând cu 1990, Institutul Cultural Român de la Paris contribuie la cunoașterea culturii române în Franța, ca și la întărirea legăturilor seculare care unesc cele două țări. ICR Paris organizează în sediul său din arondismentul 7 expoziții, dezbateri, întâlniri literare sau artistice, și propune cursuri de limba română pentru toate nivelurile. Institutul oferă în același timp servicii de informare și documentare în domeniile istoric, lingvistic, societal și cultural.

×