x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Mafia SA, o carte despre 100 de ani de Cosa Nostra

Mafia SA, o carte despre 100 de ani de Cosa Nostra

de Sebastian S. Eduard    |    19 Iun 2009   •   00:00
Mafia SA, o carte despre 100 de ani de Cosa Nostra

În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, odată cu marile valuri de imigranţi italieni, în Statele Unite a pătruns şi una dintre cele mai mari şi influente organizaţii criminale, Mafia italiană.



Şi pentru Cosa Nostra, America a reprezentat tărâmul tuturor posibilităţilor; tentaculele ei au pătruns rapid în toate domeniile vieţii americane: au cucerit jocurile de noroc, sindicatele, cluburile de noapte, porturile, cazinourile, colectarea gunoiului, distribuţia de tutun, producerea şi distribuirea alcoolului, lumea cinematografiei, şi chiar lumea politică.

Naşii Mafiei au devenit rapid capi ai unor afaceri ilegale profitabile precum traficul de droguri, prostituţia, furtul de maşini, spălarea banilor, şantajul, extorsiunea, şi nu se dădeau în lături de la asasinate. În 1976, fiecare cetăţean american plătea Cosei Nostra doi cenţi în oricare operaţiune zilnică pe care o realiza.

De la a schimba o simplă fereastră, afacere aflată sub controlul familiei Gambino, a cumpăra o pâine, familia Lucchese controlând distribuţia cuptoarelor şi familia Bonanno pe cea a făinii, a merge la cinema şi a plăti un bilet, familia din Los Angeles controlând sindicatele cinematografice, până la a bea un pahar în orice bar din Statele Unite, familiile din Chicago, Denver şi Cleveland controlând cea mai mare parte a distribuţiei băuturilor alcoolice - totul însemna bani băgaţi în buzunarul mafiei.

"Mafia, S.A. 100 de ani de Cosa Nostra" nu reprezintă numai o lectură fascinantă despre lupta pentru putere economică, asasinate, milioane de dolari şi personaje celebre precum Frank Sinatra, Al Capone, Marylin Monroe, Vito Genovese, Jimmy Hoffa sau Robert Kennedy, ci, mai ales, întreaga istorie bine documentată a unui fenomen marcant al lumii americane.

×
Subiecte în articol: carte