x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Mâna ascunsă

Mâna ascunsă

de George Arion    |    28 Oct 2011   •   21:00
Mâna ascunsă

Agatha Christie a avut dreptate cand si-a considerat aceasta creatie o reusita si a mizat pe ea. O scriere in care Hercule Poirot, faimosul detectiv belgian din alte scrieri ale sale, nu este protagonist si nu ne mai agaseaza cu infatuarea si omniscienta sa datorata 'micilor celule cenusii' de care dispune. In locul lui apare discreta, eficienta si modesta Miss Jane Marple, o prezenta cu mult mai agreabila.

De ce 'Mana ascunsa' i-a ramas draga Agathei Christie si la multi ani dupa ce a scris-o? De ce si unii cititori au simtit ca au de-a face cu o carte deosebita, o capodopera a genului, dupa parerea mea?
Intamplarile din acest roman se deruleaza in Lymstock, o mica asezare cu o viata patriarhala, unde nu se petrece niciodata nimic iesit din comun. Toti locuitorii se cunosc intre ei, isi stiu tabieturile si meteh­nele, iar casele nu se incuie de teama hotilor. O enclava de liniste cum rareori poate fi intalnita. E drept, in absenta unor evenimente reale infloresc barfele si zvonurile.

In aceasta oaza ocolita de mari probleme nimeresc Jerry Burton si sora lui, Joanna. Jerry a fost victima unui grav accident aviatic. Doctorii i-au recomandat pentru convalescenta retragerea intr-un spatiu in care nimic sa nu-l tulbure. Lymstock pare a fi alegerea perfecta – un loc unde timpul curge lenes si domneste o plictiseala binecu­van­tata, pe care o mai alunga ritualul ceaiului, sporovaitul la intalnirile de seara unde se joaca bridge.

Dar, la putina vreme dupa sosirea celor doi, in idilica urbe incep sa se intample lucruri bizare. Mai multi membri ai comunitatii primesc scrisori anonime cu acuzatii grave, exprimate intr-un limbaj trivial. Epistolele sunt scrise cu litere decupate dintr-o carte veche si expediate in plicuri cu adresele batute la masina. Unii nu le iau in seama, le rup sau le arunca in foc. Altii nici macar nu pomenesc de ele. Nimeni nu le ia in serios si nu anunta politia. Dar ceea ce initial putea sa para gluma unui poznas sau fapta unui individ cu mintea ratacita se dovedeste a fi un plan meticulos chibzuit, cu urmari tragice.

De ce scriu oamenii scrisori anonime?
Unul dintre eroii cartii are o explicatie: 'Daca ai fost tratat cu raceala sau ignorat, sau esti frustrat, iar viata iti este neinteresanta si pustie, cred ca dobandesti un sentiment de putere cand ii necajesti, de la adapostul anonimatului, pe cei fericiti si care se simt bine'.

Fara voia lui, Jerry Burton se implica in ancheta pe care o intreprind comisarul de politie Nash si ins­pec­torul Graves de la Londra, expert in astfel de cazuri. Desi lipsit de pregatire criminalistica, tanarul aflat inca sub tratament se apropie treptat-treptat de cheia misterului. El este strainul care nu are pareri preconcepute despre oamenii pe care i-a cunoscut de curand si de aceea percepe realitatea dintr-o per­spec­tiva inedita. Dar numai Miss Mar­ple, cu agerimea ei fenomenala, reu­seste sa asambleze probele pe care acesta le-a strans si il descopera pe faptas. In alte carti ale sale Aga­tha Christie oferea in final surpri­ze de proportii; in 'Mana as­cunsa' dezvaluirea vinovatului e mai putin spectaculoasa, insa se face cu mai multa finete si mai credibil.

Chiar daca in romanul acesta n-ar fi vorba de crime si despre teroarea instaurata intr-o colectivitate restransa, el s-ar citi cu un interes perfect justificat. Autoarea a surprins cu o ironie acida comportamentul eroilor sai, oferind un autentic tablou de viata tipic englezesc. Avocati, bancheri, doctori, fete bisericesti, slujnice sunt prezentati de catre o prozatoare cu un ascutit simt de observator al societatii si cu o profunda cunoastere a sufletului omenesc.

×
Subiecte în articol: carte