x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Miercuri, 14 noiembrie, exclusiv cu Jurnalul. Româncele care au revoluţionat medicina

Miercuri, 14 noiembrie, exclusiv cu Jurnalul. Româncele care au revoluţionat medicina

13 Noi 2018   •   16:31
Miercuri, 14 noiembrie, exclusiv cu Jurnalul. Româncele care au revoluţionat medicina

Jurnalul vă oferă miercuri o carte despre cele mai importante femei din istoria medicinei româneşti. Este o incursiune în fascinanta lume a salvatorilor de vieţi, care porneşte de la Maria Cuţarida - prima femeie doctor în medicină din ţară, continuă cu Sofia Ogrezeanu -  care a făcut parte din echipa de aur a neurochirurgiei româneşti, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, şi ajunge la Raluca van Staden - inventatoarea din zilele noastre a unui prototip care depistează cancerul în șase minute.

Maria Cuțarida-Crătunescu (1857 - 1919) a fost prima femeie doctor în medicină din România. În 1884, a obţinut acest titlu la Paris, cu o teză despre tratamentul cancerului de col uterin. Tot ea este cea care a organizat prima creşă din România.

Sofia Ogrezeanu s-a născut la Fălticeni în 1920. După un stagiu în Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din București, intră în prima echipǎ neurchirurgicalǎ, consideratǎ „echipa de aur”, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești, și medicii Constantin Arseni și Ionel Ionescu.

Marta Trancu-Rainer (1875 - 1950) a fost prima femeie chirurg din România, membră a Academiei de Medicină din România. În timpul Primului Război Mondial, a reuşit performanţa de a conduce conduce trei spitale militare: spitalul Colțea, spitalul de chirurgie instalat la Palatul regal din Calea Victoriei și spitalul de la Școala de Poduri și Șosele, unde a operat soldații răniți.

Ana Aslan (1 ianuarie 1897- 20 mai 1988) a creat primul medicament care amână îmbătrânirea, Gerovitalul, urmat apoi de Aslavital. Toată viaţa a avut o singură frică: teamă de moarte. Tratamentul inventat de ea este însă nemuritor…

Româncele care au revoluționat medicina sunt, însă, cu mult mai numeroase și unele dintre ele sunt active și azi, bunăoară Raluca van Staden sau Angela Sirigu, demonstrând că filonul creativității științifice nu a secat deloc pe plaiurile mioritice. Iată ce subiecte mai puteţi citi în cartea "Maria Cuţarida şi celelalte românce care au revoluţionat medicina":

- Creierul! Cum i-a demonstrat Sofia Nădejde lui Titu Maiorescu că femeile nu sunt deloc inferioare bărbaților

- O româncă sparge monopolul universitar masculin la Medicină

- Florica Bagdasar -  prima femeie ministru al Medicinei din România

- Prima femeie profesor și șef de clinică de oftalmologie din lume a fost româncă

- Raluca van Staden și cum poți depista cancerul în șase minute!

- După 15 ani, trezit din comă de echipa unei doctorițe românce

- Elvira Gocz, asistenta medicală din România care a lucrat pentru mari vedete.

Caută la chioşcuri, începând de miercuri, 14 noiembrie, volumul "Maria Cuţarida şi celelalte românce care au revoluţionat medicina", la preţul special de 14,9 lei ziarul + cartea.

×
Subiecte în articol: Maria Cuţarida