x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Miercuri, 24 octombrie, exclusiv cu Jurnalul: "Aventurieri și exploratori români pe toate continentele"

Miercuri, 24 octombrie, exclusiv cu Jurnalul: "Aventurieri și exploratori români pe toate continentele"

23 Oct 2018   •   11:52
Miercuri, 24 octombrie, exclusiv cu Jurnalul: "Aventurieri și exploratori români pe toate continentele"

Jurnalul vă aduce de miercuri, 24 octombrie, cartea "Aventurieri și exploratori români pe toate continentele", poveştile nemaipomenite ale celor mai temerari conaţionali. Pe lângă binecunoscutul Emil Racoviţă, mai mulţi români au realizat lucruri demne de filme. De pildă, Julius Popper a ajuns să bată propria monedă din Ţara de Foc, iar bistriţeanul Louis Botha, comandantul suprem al statului Transvaal, trăgea cu gloanţe de aur în luptele contra britanicilor!

Emil Racoviță (1868-1947) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran - peșteri și pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 și a devenit președinte al Academiei Române în perioada 1926-1929. Participă ca naturalist, alături de norvegianul Roald Amundsen, la expediția antarctică belgiană (1897-1899) la bordul navei Belgica. Se numără printre primii oameni care iernează în apropierea Antarcticei, vasul fiind prins de gheţuri şi eliberat un an mai târziu.

În 1920, înființează la Cluj primul Institut Speologic din lume. Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat pentru un turism care să respecte natura se materializează în anul 1926, când fondează Oficiul Național de Turism (ONT), oficializat prin decret regal.

De aventuri uimitoare a avut parte şi bucureşteanul Iulius Popper, cel care a numit în îndepărtata Ţară de Foc râurile Ureche sau Rosetti, munţii Lahovary, Manu sau Carmen Sylva ori vârful Sinaia. Mort la 36 de ani, Popper a lucrat în  Egipt la întreținerea Canalului Suez, a călătorit prin Orientul Mijlociu ajungând până în India, China și Japonia. Începe un nou periplu care îl duce în Siberia, de acolo în Alaska, apoi în Canada și Statele Unite, unde rămâne o perioadă la New Orleans, participând la programul de canalizare și urbanizare a orașului. A proiectat sistematizarea orașului și portului Havana - Cuba, a lucrat în Mexic, de unde a plecat în Argentina, colonizând Patagonia. În Ţara de Foc a extras aur, a bătut monedă proprie, a emis timbre poştale cu numele său. Denumit "Conchsitadorul român al Patagoniei", el a pus sămânţa capitalismului în societatea argentiniană, la acea dată bazată pe agricultură şi oierit.

Ziarul „Telegraful român” scria în 1900 că Louis Botha, generalul Transvaalului, republică din Africa de Sud creată de buri, era născut la Ivești, Bistrița-Năsăud. El a luptat contra Angliei coloniale, iar legendele consemnate de documentele vremii spun că în timpul acestui război dur, fiind în imposibilitatea să se mai aprovizioneze cu muniție din cauza blocadei britanice, burii din Transvaal (Pretoria și Johannesburg fiind orașele cele mai cunoscute), și-au confecționat muniția din materialele avute la dispoziție la fața locului, adică și-au făcut gloanțe din aur.

Găsiţi în carte alte poveşti uimitoare, despre marii călători ai unei mari familii româno-fanariote: Elena Ghica (Dora d’Istria) cocoțată pe Mont Blanc și Dimitrie Ghica-Comănești traversând „Fluviul leoparzilor”. Dar şi despre Spătarul Milescu, exploratorul Siberiei și Mongoliei, omul care l-a sfidat pe Împăratul Chinei.

Nu rataţi miercuri, 24 octombrie, volumul "Aventurieri și exploratori români pe toate continentele", distribuită cu Jurnalul la preţul special de 14,9 lei!

×