x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ne-a părăsit traducătoarea Maşa Dinescu

Ne-a părăsit traducătoarea Maşa Dinescu

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Oct 2019   •   20:36
Ne-a părăsit traducătoarea Maşa Dinescu

Maşa Dinescu a murit luni noapte, potrivit unui anunţ făcut de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“, unde era şefa Secretariatului literar. 

Traducătoarea, care era grav bolnavă de mai multă vreme, va fi incinerată miercuri, 30 octombrie, la ora 14.00, la Crematoriul Vitan Bârzeşti.

Soția lui Mircea Dinescu a fost un om de o mare calitate profesională și umană.

 „Colectivul Teatrului Naţional Bucureşti anunţă cu tristeţe dispariţia prematură, la numai 58 de ani, a colegei noastre, Maşa Dinescu. A fost şefa Secretariatului literar, o bună cunoscătoare de teatru român şi străin, un om de o mare calitate profesională şi umană“, se arată în mesajul postat de reprezentanţii TNB.   

Provenind din familia intelectualilor Elena Loghinovskaia şi Albert Kovacs, ambii specialişti în literatura rusă, Maşa Dinescu a fost unul dintre cei mai apreciaţi traducători ai dramaturgiei ruse, multe dintre versiunile oferite de ea stând la baza unor spectacole de succes din importante teatre ale ţării. La ora actuală, în repertoriul TNB se regăsesc nu mai puţin de cinci spectacole a căror traducere îi aparţine: „Livada de vişini“ de A. P. Cehov, r. David Doiashvili, „Revizorul“ de N. V. Gogol, regia Felix Alexa, „Sinucigaşul“ de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa, „Terorism“ de fraţii Presniakov, regia Felix Alexa, „UFO“ de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop. În alte teatre, traducerile sale au fost puse în scenă de mari regizori, cum ar fi Andrei Şerban sau Yuri Kordonsky, la Teatrul Bulandra sau la Teatrul Naţional din Cluj. 

Colegii din Teatrul Național sunt alături de familia îndurerată în aceste momente de mare tristețe.
Incinerarea va avea loc mâine, 30.10.2019, ora 14,00, la Crematoriul Vitan Bârzești.



Mircea şi Maşa Dinescu erau împreună de aproape patru decenii şi au împreună doi copii, Irina şi Andrei. Fiica acestora este actriţă, în timp ce Andrei Dinescu are o formaţie şi cântă la 10 instrumente. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când poetul avea 30 de ani. 
 

 

×
Subiecte în articol: Maşa Dinescu a murit