x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Nisipuri mişcătoare, cea mai vândută carte de ficţiune a anului în Suedia, a ajuns şi în România

Nisipuri mişcătoare, cea mai vândută carte de ficţiune a anului în Suedia, a ajuns şi în România

21 Dec 2017   •   16:38
Nisipuri mişcătoare, cea mai vândută carte de ficţiune a anului în Suedia, a ajuns şi în România

Thrillerul Nisipuri mişcătoare, de Malin Persson Giolito, este cea mai vândută carte de ficţiune a anului, în Suedia. Romanul, care va sta la baza scenariului primului serial suedez produs şi difuzat pentru Netflix, a fost publicat în 26 de ţări, declarat Cel mai bun thriller suedez al anului (2016) şi premiat vara aceasta cu prestigiosul Glass Key Award.  

Romanul este un thriller incisiv despre o adolescentă de 18 ani, Maja Norberg, o tânără apreciată în şcoală şi în comunitate, implicată într-un atac armat la şcoală. Acţiunea este relatată de Maja, care analizează aparent superficial fiecare întâmplare, personaj, ton al vocii, gest. Fata este descrisă în timpul audierilor, dar şi în relaţie cu părinţii, profesorii, colegii, avocaţii. Cartea aduce în discuţie teme ca inegalitatea socială, criminalitatea, imigraţia, problema refugiaţilor, dar şi relaţia dintre părinţi şi copii, valorile umane.

Iată, mai jos,  câteva motive să citeşti Nisipuri mişcătoare, de Malin Persson Giolito.

  • Romanul este un rechizitoriu împotriva societăţii contemporane.
  • Autoarea pune accentul pe De ce a fost înfăptuită această crimă?, nu pe Cine a apăsat pe trăgaci? Pe Ce a făcut, exact, Maja – sau, mai exact, pe ce Nu a făcut ea? Cum e posibil ca o fată foarte bună la învăţătură, populară, aparţinând elitei societăţii – să devină, în ochii publicului, o asasină cu sânge rece?
  • Cele 44 de capitole scurte acoperă, cronologic, trei săptămâni din viaţa Mariei Norberg, implicată într-un atac armat la şcoală. Tânăra este descrisă în timpul audierilor, dar şi în relaţie cu părinţii, profesorii, colegii, avocaţii.
  • Cartea aduce în discuţie teme ca inegalitatea socială, criminalitatea, imigraţia, problema refugiaţilor, dar şi relaţia dintre părinţi şi copii, valorile umane.
  • Acţiunea este relatată de Maja, care analizează aparent superficial fiecare întâmplare, personaj, ton al vocii, gest. Lectura cărţii este un bun prilej pentru a înţelege câte ceva din limbajul tinerilor şi al adolescenţilor noştri. 
  • Construcţia romanului este una subtilă, stilul este cel care transmite, în final, senzaţia de nisipuri mişcătoare. 

 

 

×
Subiecte în articol: Nisipuri mişcătoare