x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte O bibliotecă pentru Toţi

O bibliotecă pentru Toţi

29 Apr 2012   •   18:38

In trei ani, cati au trecut de la reinfiintarea ei, Biblioteca pentru Toti a redevenit ceea ce fusese in epoca ei de glorie din urma cu cateva decenii: o biblioteca pentru toti, accesibila pentru publicul larg si apreciata de cunoscatori. Carti clasice sau ale clasicilor romani, inclusiv ale clasicilor moderni: un intreg patrimoniu lite­rar canonic; carti de succes, care au cucerit mai multe generatii de cititori, dar si recuperari indraznete, unele dintre ele in premiera. Cele 150 de titluri contin, cu adevarat, de toate! E de subliniat profesionalismul remarcabil al editarii, de la aparatul critic si istorico-literar (prefete, tabele cronologice, receptare), realizat de oameni "de meserie", pana la stabilirea textului, fara a uita nici calitatea grafica a copertilor. Nu o data, volumele au recuperat editii princeps ignorate si au inclus, ca bonus, pa­gini inedite. Meritul decisiv ii revine Anei-Maria Vulpescu, sufletul acestei intreprinderi ambitioase si dificile. In calitate de prefatator la cateva volume ale noii colectii Biblioteca pentru Toti am colaborat, de fiecare data, excelent cu ea si am avut ocazia sa constat de fiecare data rigoarea, exigenta, competenta si entuziasmul inepuizabil al unui editor tanar si perfectionist, cum foarte putini avem in noua generatie. N-au lipsit, si e bine ca n-au lipsit, nici initiativele riscante. Ele au avut, din fericire, un succes ce a intrecut toate asteptarile, aratand –- a cata oara? – ca numai cine nu risca nu castiga. E suficient sa amintesc in acest sens volumul Poemul invectiva si alte poeme, prima reunire editoriala intre copertile aceleiasi carti a poemelor avangardiste din anii ’30 ale lui Geo Bogza, pentru care scriitorul a fost inchis de doua ori la Vacaresti. As putea invoca, oricand, si alte e­xemple. Tin sa felicit Jurnalul National si Editurile Litera, Art si Curtea Veche pentru ca au investit si au crezut in sustinerea acestui proiect de cursa lunga, un proiect de care literatura si cultura romana au mare nevoie.
Paul Cernat

O stralucire aparte
Colectia Biblioteca pentru Toti a reu­sit un lucru greu de imaginat, acela de a reda bucuria de a citi unui cititor mediu cultivat, nu neaparat interesat de literatura, dar nici ignorant in aceasta privinta. Cred ca a reusit acest lucru prin cateva strategii minimale, inteligente. 1 In primul rand a oferit prin carte un obiect dezirabil, cu o coperta atractiva, cu cate o reproducere dupa un tablou al unui pictor roman, fapt care ii sugera discret cititorului ca intre literatura si arta plastica exista o relatie simbiotica si, mai mult, ca literatura are propriul sau relief cromatic, propria stralucire. 2 A facut accesibil financiar acest obiect. 3 A realizat un inteligent compromis intre literatura si critica li­terara, cartea beneficiind de o prefata scrisa accesibil si semnata de catre un critic literar cunoscut si de o informatie biobibliografica competenta la care se adauga o atenta ingrijire a textului. 4. Ceea ce uneste toate aceste trasaturi este eleganta acestor editii care inculca in cititor sentimentul ca are in fata un obiect de colectie, un obiect estetic care renaste ideea de biblioteca ca fapt de stil, nu doar ca fapt de cunoastere. In final, as mai spune ca actuala colectie a reusit un fapt uimitor: sa puna in circulatie scriitori pe jumatate uitati, scriitori pe care altfel nimeni nu i-ar fi recitit, dar sa si readuca in scena nume mari izolate in canonul literar ca intr-un empireu prafuit si pustiu. Cu alte cuvinte, a facut din literatura ceea ce si trebuie sa fie: un organism viu.
Angelo Mitchievici

Carte romaneasca
In Romania au fost dintotdeauna multe initiative frumoase.
S-au lansat mii de proiecte, despre care s-a vorbit abundent si ditirambic; dintre acestea, numai cateva s-au si materializat in timp. E mult mai usor sa construiesti retoric – decat sa construiesti efectiv, prin acea munca tenace si adeseori umbrita pe care o presupune o adevarata colectie de carte. Initiativa, proiectul, conceptul relansarii BPT ar fi putut ramane in stadiul de initia­tiva, proiect, concept. Nu a fost asa. Printr-o admirabila si rara devo­tiune pentru ideea de carte ro­maneasca si de cultura nationala vazuta prin varfurile ei literare, echi­pa care ne-a oferit cele 150 de titluri a pus in act dragostea pentru arta despre care atatia doar vor­besc. Cam fiecare volum din aceasta colectie este si o bucurie de ordin vizual: literarul si graficul sunt convergente. Dupa cum convergente sunt rigoarea cu care au fost facute editiile si ideea fericita a coordonatorilor de a nu incarca pagina prin aglomerare de note, precum in editiile filologice. Am cumparat majoritatea acestor carti din noua BPT atat pentru a le oferi copiilor mei (scolari), cat si pentru a le recomanda studentilor de la Litere. Cred ca e gestul, firesc, cu care merita intampinata orice initiativa materializata in acest mod. Daca asteptam ziua in care cartile marilor nostri scriitori vor putea intra in orice casa, atunci e limpede: BPT, relansata de Jurnalul National, a scurtat mult distanta.
Daniel Cristea-Enache

Am crescut cu Biblioteca pentru Toti, acum putem si imbatrani cu ea…
Este greu de apreciat cu adevarat imensul impact al Bibliotecii pentru toti. Faptul ca au reeditat ma­rii si micii clasici ai literaturii ro­ma­ne (o buna parte dintre acestia dupa foarte multa vreme) in vo­lume elegante, cu studii in­tro­duc­tive si aparat critic adus la zi, totul la un pret accesibil tutu­ror, a fost si este un act salvator pentru mul­ta vreme de aici incolo. Biblioteca pentru Toti nu doar s-a reinventat pe sine, ci "a sters colbul" si a resuscitat interesul pentru clasicii literaturii romane. Cred ca fiecare dintre noi ii datoram enorm. Am crescut cu Biblioteca pentru Toti, acum putem si imbatrani cu ea.
Marius Chivu

Concept marcant in istoria cartii
BPT – colectie populara in cel mai bun sens al cuvantului: tiraje foarte mari, titluri canonice si accesibile, chiar "de consum" in cateva cazuri – s-a impus in mod obiectiv in topul celor mai im­portante proiecte editoriale de dupa 1989, prin reconstruirea izbutita a acestui concept marcant in istoria cartii romanesti.
Mihai Iovanel

Balon de oxigen pentru cultura noastra
Biblioteca pentru Toti a Jurnalului National a reprezentat nu nu­mai singura colectie de succes de lite­ratura romana de dupa 1989. Ea a fost, inainte de toate, un ba­lon de oxigen pe care l-a primit cultura romana in intre­gul ei si li­teratura clasica in particular. Fa­ra initiativa salutara a Jurnalului National si fara competenta celor implicati in pro­iect, zeci de titluri fundamentale ale literatu­rii ro­mane din secolele al XIX-lea si al XX-lea ar fi ramas, cred ca pen­tru decenii de-acum incolo, ne­e­di­tate si deci inaccesibile citito­rului contemporan. De asemenea, colec­tia a oferit, prin prefe­tele semnate de cei mai im­por­tan­ti critici si isto­rici literari ai mo­men­tului, multi tineri si foar­te tineri, si o relectura a literatu­rii romane mo­derne si con­tem­­po­­­ra­ne, care mi se pare de ase­me­­nea de salutat. Departe de a fi o ini­tia­tiva comerciala, co­lec­tia BPT a fost un stralucit act de cul­tu­­ra.
Razvan Voncu

Un castig pentru literatura romana
Colectia Biblioteca pentru toti de la Jurnalul National s-a im­pus cititorilor si specialistilor printr-o selectie valoroasa de li­teratura romana de toate ge­nu­rile, din toate epocile, prin ti­nu­ta grafica si aparatul critic util si exact. A fost un castig pentru li­teratura romana ca piata de carte a oferit, la preturi modice, volu­me im­por­­tante si autori care pot fi considerati canonici. Am a­proa­­pe toa­te volumele din se­rie, iar cele la care am colaborat mi-au prilejuit o participare pla­cuta si incitanta.
Horia Garbea

×