x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte O galerie a marilor talente

O galerie a marilor talente

de Sebastian S. Eduard    |    Maria Sârbu    |    05 Noi 2011   •   21:00
O galerie a marilor talente

Pasionat inca din adolescenta de teatru in ge­neral si de actori in special, nonagenarul Ion Mihaileanu (tatal cunoscutului regizor de film Radu Mihaileanu) a publicat in acest an, la Editura Print, cartea 'Portrete de actori'. In volum sunt incluse o serie de articole scrise de acest publicist inca in anii ’70 despre mai multi actori si actrite pe care el i-a considerat la acea vreme foarte talentati si nu se dezice de aceasta parere.

Sunt inserate in cele 100 de pagini ale volumului peste 50 de portrete, desi a scris, precum marturiseste in Prefata, vreo 80. E o frumoasa galerie din care nu lipsesc adevarati monstri sacri plecati pe alt taram si pe care ar trebui sa-i cunoasca generatiile mai tinere. Totodata nu lipsesc si multi dintre cei care erau pe atunci tineri, iar autorul a putut sa le transmita acum cate o carte cu insemnul anilor ’70. Portretele scrise de Ion Mihaileanu sunt ca 'desertul' mult-asteptat: il savurezi, caci este ceea ce poti consuma pe indelete si cu multa placere. Parcurgi cu nesat randurile despre George Calboreanu, Alexandru Giugaru, Aura Buzescu, Clody Berthola, Emil Botta, Toma Caragiu, Octavian Cotescu, George Constantin, Gina Patrichi, Amza Pellea, Liviu Ciulei, Dem Radulescu, fitefan Iordache, Gheorghe Dinica sau despre Radu Beligan, Olga Tudorache, Valeria Seciu, Florin Piersic, Marin Moraru, Ion Caramitru, Irina Petrescu, Mircea Diaconu.

Ion Mihaileanu s-a nascut la Iasi, in 1981. A lucrat la diverse publicatii literare, a tradus din opera unor mari scriitori francezi. Este autorul scenariului filmului regizat de Lucian Pintilie, 'Duminica la ora 6'. In 1985 a parasit Romania, pentru Franta, unde erau deja cei doi fii ai sai: Dan si Radu.

×
Subiecte în articol: carte