x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte O păpuşă sau alta

O păpuşă sau alta

de George Arion    |    16 Iul 2011   •   21:00
O păpuşă sau alta

Pierre Boileau si Thomas Narcejac ar fi fost incantati daca ar fi putut citi 'O papusa sau alta', romanul Sophiei Hannah. Acesti doi mari creatori de suspans ar fi apreciat modul subtil in care scriitoarea americana reuseste sa creeze o atmosfera tensionata, plina de neliniste.

Alice Fancourt a nascut de curand o fetita, in urma unei operatii prin cezariana care a marcat-o profund. La sfatul soacrei sale, Vivienne, se duce la un complex de sanatate dintr-un orasel invecinat, Spilling, pentru a se relaxa. Nu lipseste de-acasa decat doua ore. La intoarcere, sustine innebunita ca micuta din leagan, lasata in grija sotului ei David, nu e fiica lor Florence. Iar in luxosul conac Ulmii unde locuiesc cei doi se instaureaza groaza.

Barbatul infricosat crede ca sotia lui a innebunit sau ca minte din cine stie ce motive. Este anuntata mama lui, o femeie autoritara, proprietara domeniului. Sectia de Investigatii Criminale condusa de catre Giles Proust este pusa pe jar. Sergentul Charlie Zailer si subalternul ei Simon Waterhouse demareaza o ancheta complicata, care inseamna chestionarea multor martori. In cursul cercetarilor revine pe tapet moartea Laurei, prima sotie a lui David, ucisa de catre Darryl Beer, care a fost inchis dupa ce si-a recunoscut fapta. Dar Simon nu e convins de vinovatia acestuia si il suspecteaza pe David ca fiind criminalul.

Abilul inspector rascoleste trecutul multor persoane – printre ei se numara parintii Laurei si tatal lui David, care si-a luat lumea in cap, nedorind sa mai pastreze nici o legatura cu fosta sa familie. Fiecare noua dezvaluire provoaca socuri si trimite investigatiile pe alte piste, tot mai intortocheate. Ancheta este dificila, de-a dreptul exasperanta si din pricina disputelor dintre politisti – unii o cred pe Alice, altii socotesc ca femeia a facut o depresie post-partum si si-a pierdut mintile. Nu exista dovezi concludente ale afirmatiilor sale. Nu s-a pastrat nici macar o fotografie a copilei, filmul din aparatul care a imortalizat-o la cateva ore de la nastere fiind voalat. Din aceasta pricina, se apeleaza la proba ADN. Dar, pana la aflarea rezultatului, situatia devine si mai incalcita. David incepe sa se poarte barbar cu Alice – ii ascunde hainele si telefonul mobil, o pune sa manance ca un animal, dintr-o farfurie asezata pe podea, o sileste sa faca baie intr-o cada cu apa rece ca gheata. Conacul Ulmii devine o casa a fricii, o temnita, unde locatarii se suspecteaza unii pe altii si se comporta bizar. Hitchcock ar fi regizat magistral scenele pline de cruzime din acest univers de cosmar, unde fiecare urzeste planuri malefice, de neinteles pentru politisti.

Ce e real si ce e fals in aceste relatii dintre eroi? Cine minte si cine spune adevarul? Florence a fost substituita sau e doar un delir al mamei sale care se simte in pericol si se teme sa nu aiba soarta Laurei?

De-abia intr-un tarziu itele povestii sunt descalcite si rezolvarea enigmei ii lasa pe toti perplecsi. Cineva din umbra i-a manipulat cu maiestrie, din dorinta de a detine controlul asupra lor. Desigur, las cititorului placerea de a descoperi singur cheia misterului din acest thriller captivant, in care autoarea face o demonstratie de forta a abilitatii sale de a sonda tenebrele sufletului omenesc.

×
Subiecte în articol: carte scena crimei