x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte O scriitoare sensibilă:­ Buket Uzuner

O scriitoare sensibilă:­ Buket Uzuner

de Simona Chiriac    |    Veronica Bectas    |    12 Mai 2010   •   00:00

Săptămâna această, Bucureştiul este una dintre capitalele europene care susţin Proiectul "Yollarda- Literatura europeană în Turcia, Literatura turcă în Europa", ocazie pentru amatorii de cărţi bune de a face cunoştinţă cu sprititualitatea turcă.



Evenimentul, găzduit în spaţiul generos al Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, face parte dintr-unul dintre cele mai importante proiecte literare internaţionale iniţiate de către Institutul Goethe din Istanbul. Gândit ca o punte între culturi şi civilizaţii, periplul literar a avut ca punct de pornire 24 de oraşe din Turcia unde au participat 48 de scriitori importanţi, dar şi fototografi şi cineaşti din opt ţări europene (Belgia, Germania, Elveţia, Italia, Austria, Ungaria, România şi Bulgaria). În partea a doua, gazde vor fi cele opt ţări din Europa, scriitorii şi muzicienii turci împărtăşind gânduri şi sentimente, interacţionând astfel cu publicul.

În acest context, scriitoarea turcă Buket Uzuner este oaspete al Bucureştiului timp de cinci zile, în perioada 11-15 mai. Romanele sale au fost traduse până acum în şapte limbi, primind numeroase premii. În limba română a apărut în anul 2005 volumul "Vals mediteranean", o carte sensibilă despre suflete aflate în căutarea adevărului.

"Săptămâna trecută, scriitorul Gunter Grass a fost prezent la Istanbul în cadrul proiectului şi am avut onoarea să-l cunosc, mai ales după ce am citit romanul «Toba de tinichea»", povestea Buket Uzuner. "Am fost amândoi de acord că literatura ne schimbă viaţa şi ne-o îmbogăţeşte. (...) Literatura face cunoscute experienţe similare pentru două popoare care nu se cunosc atât de bine. După părerea mea, cărţile de istorie sunt un pic subiective. Fiecare popor îşi scrie istoria după cum doreşte, dar cărţile de literatură sunt pentru toată lumea.

Nu au istorie şi graniţe. Este mult mai bine să ne cunoaştem unii pe alţii prin prisma literaturii. Literatura este o parte a culturii foarte puternică care ne învaţă să fim oameni. Oamenii sunt aceiaşi peste tot când suferă sau sunt emoţionaţi plâng cu aceleaşi lacrimi. Literatura nu are graniţe şi în asta constă puterea ei".

Conform programului, Buket Uzuner s-a întâlnit astăzi cu cititorii la Universitatea Bucureşti şi Şcoala Internaţională Bucureşti, pentru ca joi să fie ospete al Institutului Cultural Român.

×
Subiecte în articol: carte