x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ochii întunericului... o conspirație virală, un coșmar frisonant

Ochii întunericului... o conspirație virală, un coșmar frisonant

de Diana Scarlat    |    08 Mai 2020   •   17:35
Ochii întunericului... o conspirație virală, un coșmar frisonant

O carte care aduce în actualitate romanul polițist, cu nuanțe contemporane, „Ochii întunericului”, de Dean Koontz, se pregătește de lansare și în România. Ceea ce frapează este faptul că thrillerul scris în anul 1981 pare a fi inspirat din realitatea anului 2020. Tocmai de aceea, ar putea fi un imens succes editorial, în perioada următoare.

 

 

Subiectul thrillerului polițist este urmărirea făptuitorului, într-un accident rutier rămas nerezolvat de polițiști. Tina Evans, o mamă îndurerată de pierderea fiului ei într-un nefericit accident rutier, primește ceea ce par a fi mesaje de pe lumea cealaltă. Însă când o misterioasă agenție federală face tot posibilul pentru a o împiedica să afle adevărul în privința lor, Tina pornește într-o adevărată cruciadă pentru a înțelege ce s-a întâmplat, de fapt, cu băiețelul ei. Iar adevărul, pe care îl descoperă împreună cu Elliot, un fost agent de informații, devenit avocat, într-un laborator secret din munții High Sierra, e mai teribil decât și-ar fi putut imagina ea vreodată. Fiindcă atunci când omul devine armă biologică, nimeni nu mai poate fi în siguranță... Poate exista și o interpretare bazată pe îmbinarea dintre teoriile conspirației din ultimii 70 de ani, dar amintește și de o temă a literaturii populare românești: balada Miorița (fiul ucis, căutat de mama îndurerată), despre care puțini știu că este considerată emblematică pentru că a circulat în peste 1.400 de variante, pe întregul teritoriu al țării noastre, timp de câteva sute de ani. Astfel, pentru cititorii români, cartea ar putea fi și mai interesantă.

 

Abilități narative de nivel dickensian

În SUA, cartea a fost foarte apreciată. „O proză care curge vijelios, halucinant… Scriitorii «serioși» ar face bine să-i studieze tehnica”, apreciază The New York Times Book Review. „Koontz a avut întotdeauna abilități narative aproape de nivel dickensian și o pricepere de a ne purta de la o pagină la alta pe care puțini romancieri o pot egala”, scrie și Los Angeles Times. „Koontz stăpânește arta de a-l face pe cititor să creadă imposibilul… să se relaxeze și să-l savureze…”, arată Sunday Telegraph. Dean Koontz s-a născut în 1945 în Pennsylvania și, după ce a lucrat ca profesor de limba engleză și s-a ocupat de copiii defavorizați, și-a împlinit visul de a scrie odată cu primul său roman, publicat în 1968. De atunci, a scris mai mult de 105 romane, nuvele și culegeri de povestiri, care au fost traduse în 38 de limbi și au fost publicate în peste 450 de milioane de exemplare.

 

 

×