x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte OPERAŢIUNI SECRETE ale unor puteri străine în ROMÂNIA

OPERAŢIUNI SECRETE ale unor puteri străine în ROMÂNIA

21 Aug 2018   •   13:53
OPERAŢIUNI SECRETE ale unor puteri străine în ROMÂNIA

Scena Revoluției din Decembrie 1989 a fost doar una dintre cele pe care au evoluat agenții unor puteri străine, încercând și, uneori, reușind să influențeze evenimente epocale din istoria noastră. Jurnalul vă oferă miercuri, 22 august, cartea "OPERAŢIUNI SECRETE ale unor puteri străine în ROMÂNIA", cu dezvăluri despre operaţiuni "ca-n filme" ale unor spioni în România.

KGB în România, poveste fără de sfârșit

De la misiunea agentului dublu (otoman și țarist) Manuc Bey în România, încheiată cu răpirea Basarabiei în 1812, la evenimentele din decembrie 1989, agenții Imperiului Rus (din Ohrana dar nu numai!) și, apoi, ai Uniunii Sovietice (NKVD, GRU, KGB etc.) – toți au folosit România ca teren de antrenament și, în egală măsură, de operațiuni strategice.

Atentatul de la Senat din 1920 a fost o primă încercare a nou instalatei puteri sovietice de influențare a vieții politice românești. Acțiunea violentă a straniilor provocatori cu bombă nu urmărea, probabil, în afara destabilizării temporare a climatului socio-politic al României reîntregite (și care recuperase Basarabia furată în 1812!), vreun alt scop decât acela de testare a reacției autorităților de la București în fața unei astfel de situații.

Atentatul din Senatul României a fost înfăptuit la 8 decembrie 1920 prin instalarea și amorsarea unei bombe artizanale, de către un grup terorist de extremă stângă. La 8 decembrie 1920, Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau au pus la cale un atac terorist cu bombă artizanală plasată în sala Senatului României. Goldstein era șeful unui grup anarhist-terorist condus de Abraham Grinstein, șeful serviciului de terorism cu sediul la Odessa.

Deflagrația i-a ucis pe Ministrul Justiție, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, și pe senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc) și Spirea Gheorghiu (decedat la spital). În urma atentatului au fost și răniți printre care președintele Senatului, generalul Constantin Coandă (tatăl inventatorului Henri Coandă), episcopul ortodox Nifon și episcopul ortodox Roman Ciorogariu.

Atentatul a dus la condamnarea comuniștilor în Procesul din Dealul Spirii și la interzicerea Partidului Comunist.

Operaţiunea „Autonomous”

În noaptea de 22 spre 23 decembrie 1943, Forţa 13340 a Special Operations Executive (SOE) al Royal Air Force (RAF) a trimis în România un avion militar care paraşuta trei ofiţeri de informatii în împrejurimile oraşului Alexandria, zona satului Plosca. Astfel debuta Operaţiunea Autonomous, cu scopul de de a contacta partidele politice din România (în special pe Iuliu Maniu) și a căuta o cale pentru încheierea unui armistițiu și scurtarea războiului, iar în caz că erau capturaţi de autoritățile loiale guvernului Antonescu, spoionii ar fi trebuit să convingă serviciile secrete că se pregătește o debarcare aliată în Balcani și să determine o mutare a trupelor germane către est - în pregătirea ofensivei aliate din Normandia

Locotenentul-colonel Gardyne de Chastelain (indicativ secret DIH 1342) era şeful misiunii şi fusese timp de 13 ani (1927-1941) directorul societăţii petroliere "Unirea” şi şeful rezidenţei lntelligence Service pentru România. Un personaj de legenda al Intelligence-ului britanic, de Chastelain s-a căsătorit la Bucuresti cu Marion Elizabeth Walsh, care lucra la acea vreme pentru Standard Oil of New Jersey, ea însăși o agentă pentru viitorul serviciu MI6,

Însoțitorul britanic al lui de Chastelain în misiunea din ’43-’44 era căpitanul Ivor Porter. Ofițerul fusese deja în România timp de un an, cu acoperirea de asistent la Universitatea din Bucureşti, unde a predat cursul de limba şi literatura engleză, pentru ca apoi, după 23 august 1944, să devină ataşatul Legaţiei Engleze până în februarie 1945. Cel de-al treilea membru al grupului, căpitanul român Silviu Meţianu, participase la Primul Război Mondial, apoi emigrase în Anglia. Până la 23 august 1944, cei trei au fost „prizonieri de lux” în apartamentul de serviciu al șefului Jandarmeriei Române, generalul Constantin Z. „Piki” Vasiliu, din sediul instituției de pe Ștefan cel Mare, și au intermediat negocierile Guvernului Român cu Marea Britanie, pe una dintre liniile folosite.

Cei trei se bucurau de notorietate și chiar de o oarecare celebritate în România, încă de dinainte de a fi fost parașutați, dacă ne gândim la simplul fapt că au vrut să o recruteze și pe …Maria Tănase ca agent secret al Intelligence Service.

Fiind bine impresionați de tratamentul primit ca prizonieri, Silviu Meţianu şi Sir Ivor Porter au revenit de mai multe ori în România.

Spionii ex-Mossad din dosarul de hărţuire a şefei DNA

DIICOT anunţa pe 6 aprilie 2016, printr-un comunicat, că israelienii Ron Weiner și David Geclowicz au fost reținuți pe data de 3 aprilie, ei fiind arestați în aceeași zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București. Aşa începea scandalul Black Cube.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât și în Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora”, se arăta în comunicatul DIICOT.

Cetățenii israelieni erau anchetați de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor și tentative de compromitere a procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în ceea ce ei denumiseră operaţiune „Tornado”. Doi dintre suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus sunt foşti ofițeri de informații și co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan - fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

În carte mai puteţi afla detalii despre alte subiecte fierbinţi din istoria României: Ce căutau americanii de la Pentagon în Bucegi? Agenții străini din decembrie 1989, Martie însângerat la Târgu Mureș în 1990 sau Un elicopter israelian prăbușit în Carpați.

Nu rata cartea " OPERAŢIUNI SECRETE ale unor puteri străine în ROMÂNIA", distribuită cu Jurnalul de miercuri, 22 august, la preţul special de 14,9 lei!

 

×