x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Opt lucruri inutile de care ne pasă mult prea mult

Opt lucruri inutile de care ne pasă mult prea mult

25 Ian 2018   •   19:30
Opt lucruri inutile de care ne pasă mult prea mult

Sunteți atât de îngrijorați să nu care cumva să greșiți vreodată că deveniți îngrijorați pentru câte griji vă faceți. Sau vă simțiți atât de vinovați pentru orice greșeală că ajungeți să vă simțiți vinovați pentru câtă vină simțiți. Bun venit în perfidul cerc vicios. Ei bine, iată o abordare pe care nu o întâlnești prea des în cărți motivaționale, dar pe care Mark Manson o expune clar în bestsellerul său, „Arta subtilă a nepăsării”, volum apărut la Lifestyle Publishing House, parte a Grupului Editorial Trei.

Ești pregătit sau nu, trebuie să lași deoparte sentimentalismele sau văicărelile atunci când te apuci de citit cartea lui Manson, care vrea să te trezească la realitate de parcă ți-ar fi cel mai bun prieten: „Cheia unei vieți bune nu este să-ți pese de mai multe lucruri, ci de mai puține, adică de ce este adevărat, urgent și important.”

Iată o filosofie simplă care te scutură bine, exact ca un duș rece: te ia prin surprindere, dar la final te trezește. Care sunt cele opt lucruri inutile de care ne pasă mult prea mult?

1. Să încerci să-i impresionezi pe ceilalți

2. Să ai dreptate tot timpul

3. Să ai mereu „succes”

4. Să fii mereu plăcut și politicos

5. Să fii mereu fericit

6. Să fii perfect

7. Să vrei mereu să ai certitudini

8. Să te simți bine tot timpul

În momentul în care ne pasă prea mult de aceste aspecte, avem tendința să ne petrecem timpul evitând problemele, în loc să ne confruntăm cu ele. Începe să ne pese mult prea mult despre noul model de televizor, de numărul de like-uri de pe Facebook sau ce vor crede prietenii despre cum ne-am decorat casa. Ar trebui, în schimb, să devenim sinceri cu noi și să ne privim în oglindă pentru a recunoaște care sunt valorile de care ne pasă cu adevărat.

„Cultura noastră contemporană se concentrează obsesiv pe așteptări nerealiste de natură pozitivă: fii mai fericit. Mai sănătos. Fii cel mai bun, mai bun decât toți ceilalți. Fii mai isteț, mai rapid, mai bogat, mai sexy, mai popular, mai productiv, mai invidiat și mai admirat. Fii perfect și extraordinar și fă o mărgică de aur pe optsprezece carate în fiecare dimineață înainte de micul dejun, în timp ce-ți săruți de la revedere partenerul gata pregătit de un selfie și cei doi copii și jumătate. Apoi șterge-o cu elicopterul la minunatul tău loc de muncă, unde îți petreci zilele făcând lucruri incredibil de importante, lucruri care într-o zi s-ar putea chiar să salveze planeta.”

Un adevărat ghid revoluționar, definitoriu pentru o întreagă generație, cu un discurs atipic, Arta subtilă a nepăsării este bestseller internațional și s-a vândut în peste 1 milion de exemplare.

Mark Manson este blogger, scriitor și antreprenor în mediul online. Blogul lui, MarkMason.net, este citit în fiecare lună de peste două milioane de vizitatori. Manson scrie articole pe teme de cultură, întâlniri și relații, alegeri de viață și psihologie. Articolele lui Mark Manson au fost publicate și citate de CNN, BBC News, Business Insider, Yahoo! Știri, Sydney Morning Herald, Time, Vox, The Huffington Post și alții. Este licențiat în finanțe la Boston University și locuiește la New York.

×