x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Pontificatul de numai 33 de zile

Pontificatul de numai 33 de zile

de Cristiana Stamatescu    |    14 Iun 2009   •   00:00
Pontificatul de numai 33 de zile

Săptămâna trecută, Editura Tritonic a lansat la Bucureşti volumul "Ultimul Papă" de Luis Miguel Rocha.

Romanul "Ultimul Papă" combină ficţiunea cu faptele reale într-o povestire palpitantă, centrată pe moartea misterioasă a Papei Ioan Paul I, în 1978. Relatările din presa acelor vremuri compuneau un tablou înceţoşat despre ceea ce se întâmplase cu Sfinţia Sa. Chiar şi rapoartele din perioada respectivă erau controversate. Cartea lui Rocha se bazează pe aceste inconsistenţe, dezvoltând teorii ale conspiraţiei într-un thriller incitant. Volumul a fost deja tradus în 11 limbi.

BIO
Luis Miguel Rocha s-a născut în Portugalia, la Porto, în 1976. Studiind ştiinţe umane, a lucrat mai apoi în departamentul de producţie pentru televiziunea TVI. A petrecut câţiva ani la Londra, supervizând scenarii pentru diverse case de producţie britanice.

În prezent, autorul se dedică exclusiv scrisului şi îşi împarte timpul între Porto şi Londra. La Bucureşti, l-am prins pentru câteva scurte întrebări.

 

† Este adevărat că una dintre sursele de informare cu privire la asasinarea Papei Ioan Paul I a fost chiar ucigaşul acestuia?
Da, aceasta este poate cea mai bună dovadă de autenticitate a faptelor relatate. Epilogul cărţii a fost scris chiar de bărbatul care l-a asasinat pe papă. Fără ajutorul acestuia, interesat să ne ajute şi să spună adevărul, cartea nu ar fi putut fi scrisă.

 

† Care a fost reacţia Vaticanului la această carte?
Linişte totală. Am avut o cerere specială totuşi. Un jurnalist al Vaticanului mi-a cerut două copii ale cărţii în portugheză, pentru cineva care îl întâlnea pe papă în mod frecvent. I le-am dus la Roma şi l-am rugat să-mi comunice reacţia Vaticanului. A spus că a fost cea mai citită carte în ultimul an, dar nimeni nu a recunoscut asta.

Persoana care ne-a cerut copiile în portugheză a mărturisit că tot ceea ce era scris în carte era perfect adevărat. Ştiam asta deja, desigur, dar era bine de ştiut că sunt de acord cu mine. Acestea fiind spuse, cred că liniştea a fost o reacţie inteligentă din partea lor. Spre deosebire de "Codul lui Da Vinci", nu au avut pretenţia să controleze dovezile asupra acesteia.

 

† "Ultimul papă" - moartea Papei Ioan Paul I. De ce aţi ales tocmai acest subiect? Este aşadar o poveste bazată pe date reale sau doar o poveste?
Ei bine, de fapt nu am făcut nimic pentru a obţine informaţia. Am putea spune că stăteam în banca mea, văzându-mi de propriile treburi şi subiectul a venit la mine sub forma unei relatări care mi-a fost făcută într-o noapte de aprilie din 2005.

×
Subiecte în articol: carte