x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Premiile „Dimitrie Cantemir” 2019, acordate pentru prima dată la Istanbul

Premiile „Dimitrie Cantemir” 2019, acordate pentru prima dată la Istanbul

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Dec 2019   •   14:01
Premiile „Dimitrie Cantemir” 2019, acordate pentru prima dată la Istanbul

Trei specialişti în domeniul culturii de la Istanbul, dr. Mehtap Demir (conferenţiar în cadrul secției de Muzicologie a Conservatorului de Stat, Universitatea Istanbul, și membru fondator al Departamentului de Etno-muzicologie și Folclor), Mümin Yıldıztaş (scriitor, arhivist, cercetător şi director adjunct la Direcția județeană de Cultură și Turism Istanbul) şi Nermin Mollaoğlu (director Agenția Literară Kalem din Istanbul), vor fi recompensaţi joi, 12 decembrie, ora 19.00, cu premiile „Dimitrie Cantemir”, acordate pentru prima dată anul acesta, în cadrul unui eveniment care va avea loc la sediul Institutului Cultural Român din Istanbul.

Distincțiile „Cantemir” nu se vor limita doar la premierea unor persoanlități care studiază sau au aprofundat opera cantemiriană, ci și la acele nume de seamă care, prin activitatea lor, contribuie la promovarea limbii și culturii române, în variile sale domenii. ICR Istanbul intenţionează ca odată cu acordarea acestor premii să recunoască meritele personalităților care activează în mediul academic și  prin strădania lor contribuie la promovarea și revalorificarea operei lui Cantemir și a culturii române.

Astfel, anul acesta, Premiile „Cantemir” - ediţia I vor fi acordate pentru „consistentele cercetări în domeniul istoriei comune, pentru cercetările și publicațiile în domeniul muzicii cantemiriene și pentru promovarea literaturii române contemporane”.

Premiile „Dimitrie Cantemir” au ca obiectiv principal consolidarea dialogului între cultura română şi cea turcă, resuscitând totodată notorietatea prințului român în memoria căruia a și fost înfiinţat Institutul de la Istanbul.

Intenția ICR Istanbul este aceea de a institui și decerna aceste distincții în semn de apreciere acelor personalități din mediul local turc care au o contribuție consistentă la promovarea culturii și civilizației românești, iar aceste premii să devină consistente din punct de vedere valoric, propunerile urmând a fi riguros selectate, în favoarea contribuției aduse culturii române. 

Programul va fi urmat de un mini recital de muzică turcească veche, care va cuprinde compoziții cantemiriene susținute de Ansamblul de Muzică Sazedenler din Istanbul.

Muzicienii Ansamblului de Muzică Sazedenler din Istanbul vor fi: Oğuzhan Uç  - artist tambur, Süheyl Tuce - artist lăută și İsmail Atilla Özkök - artist kanun.

Dr. Oğuzhan Uç, artist tambur, este doctor în Muzicologie, Conservatorul de Stat din Turcia, Universitatea Tehnică İstanbul. A semnat o serie întreagă de lucrări, dintre care amintim: „Teorii ale unității melodice din muzica clasică otomană”; „Arta interpretativă a operei”; „Armonia nealterată a muzicii turcești”; „Polifonie instinctivă în muzica populare turcească”; „Canto - Dicția și articulația fonetică”. În prezent, colaborează cu Taksim Masters și Academia de Muzica Kanlıca.

Süheyl Tuce - artist oud/ lăută s-a născut în anul 1962, în Ankara. În anul 1982,  a absolvit Academia Militară. După retragerea din armată, principala preocupare a început să fie muzica turcească. A luat lecții de lăută și de teoria muzicii, metodică și solfegiu de la renumiți instrumentiști ca Udi Sevgican Güngör, Udi Jankat Eser și Udi Barış Gök.

Süheyl Tuce a fost membru al Ansamblului Meclis-i Meşk, care își desfășoară activitatea muzicală în cadrul Ansamblului de Muzică Turcească Clasică al Universității Tehnice Ortadoğu şi al unui grup fondant de Sevgican Güngör în Ankara.

İsmail Atilla Özkök, artist kanun, este născut în 1979, în Gaziantep. A luat lecții de la Tonguç Erol, artist de kanun și lutier vestit. În calitate de interpret kanun, a avut multe colaborări cu diverse coruri și orchestre. A urmat cursuri de teorie muzicală, metodică și repertoriu cu Oğuzhan Uç, iar în prezent colaborează ca artist lăută și corepetitor cu OCEMUT (ansamblul muzical de muzică etnică polifonică), Grupul Muzical Belgesel Alaturka, Ansamblul Muzical Sazendeler, Ansamblul Muzical Makam și cu Ansamblul Darüşşifa.

 

×