x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Premiu de 10.000 de euro pentru ultimul roman al ieşeanului Lucian Dan Teodorovici

Premiu de 10.000 de euro pentru ultimul roman al ieşeanului Lucian Dan Teodorovici

de Cristinel C. Popa    |    08 Noi 2012   •   15:00
Premiu de 10.000 de euro pentru ultimul roman al ieşeanului Lucian Dan Teodorovici

Premiul "Augustin Frăţilă” în valoare de 10.000 de euro i-a fost acordat recent scriitorului Lucian Dan Teodorovici pentru romanul "Matei Brunul” apărut la editura Polirom. Din juriul ce a hotărât premierea frumoasei poveşti a lui Teodorovici au făcut parte: Alex. Ştefănescu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache şi Dan C. Mihăilescu.

Din 59 de romane apărute în 2011 şi înscrise în competiţie au fost triate cinci "finaliste”: "Viaţa lui Kostas Venetis” de Octavian Soviany, "FEM”, de Magda Cărneci, ambele apărute la Editura Cartea Românească,  "Ploile amare”, de Alexandru Vlad (Ed. Charmides), "Emoţia” de Mirela Stănciulescu (Humanitas) şi "Matei Brunul” al lui Teodorovici. Voturile finale în vederea selectării au fost acordate din partea a 20 de bloggeri desemnaţi să acorde punctaje de la unu la cinci în urma lecturii acestora. Premiul literar "Augustin Frăţilă”, editia I, a fost organizat de Asociaţia Casa de Cultură cu sprijinul Hotelului InterContinental, Editurii ALL şi Europa FM şi a fost oferit de compania Philip Morris Trading, devenind astfel cel mai mare premiu acordat până acum, în România, pentru creaţie literară. Romanul ce a primit valoaroasa distincţie a primit şi alte premii importante. Lucian Dan Teodorovici descrie fapte petrecute în spaţiul concentraţionar comunist, "victime şi tortionari, destin şi însingurare ca mijloc de autoapărare în faţa adversităţilor unei societăţi poliţieneşti care domină individul şi îi supraveghează fiecare clipă a vieţii”, se arată în prezentarea volumului.

Lucian Dan Teodorovici este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din noua generaţie. Cărtile sale sunt traduse în italiană, engleză, germană, maghiară, spaniolă, fiind elogiat în ultimii ani în publicaţii europene şi mondiale respectate.

×
Subiecte în articol: euro roman carte premiu