x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Raiul Lupilor Îngeri, o carte-călăuză spre lumina din noi

Raiul Lupilor Îngeri, o carte-călăuză spre lumina din noi

de Loreta Popa    |    04 Mar 2013   •   15:34
Raiul Lupilor Îngeri, o carte-călăuză spre lumina din noi

O lansare de carte nu poate fi niciodată la fel. Clipele nu se aştern aidoma niciodată, oricât de mult s-ar strădui cineva. La sfârşit de februarie, la Aida Pub din Capitală, Adrian Sărmăşan îşi lansa volumul de poezie “Raiul Lupilor Îngeri”, apărut la Editura Agora din Călăraşi, alături de prieteni şi simpli spectatori, dornici de atingeri de suflet discrete, dar adânci. O seară pe care nimeni din cei prezenţi nu o va uita curând. Şi pentru că spuneam că o lansare nu seamănă cu alta, la două zile distanţă, la 2 martie, micuţa sală de la sediul CRFCAPL Călăraşi – FORDOC, din incinta Prefecturii Călăraşi, s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au ales să fie alături de Adrian Sărmăşan şi de invitaţii săi.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Călăraşi, Biblioteca Judeţeană “Alexandru Odobescu” Călăraşi, Editura Agora – Tipografia Mediaprint, Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Călăraşi (FORDOC) şi Asociaţia Lions Club Călăraşi s-au implicat într-un eveniment cultural de excepţie care a avut loc sâmbătă,  2 martie 2013, ora 18.00. Şi anume, lansarea volumului de poezie “Raiul Lupilor Îngeri” ce poartă semnătura lui Adrian Sărmăşan. De ce la Călăraşi? Simplu. Editura Agora, ce l-a ajutat pe Adrian Sărmăşan în demersul său publicistic, îşi are sediul în acest oraş, iar cea care a scris prefaţa volumului, poeta şi prietena sa bună Laura Matache, locuieşte tot aici. Tot ea a avut grijă ca volumul să apară în condiţii grafice optime. Este suficient să atingeţi coperţile şi să răsfoiţi puţin paginile acestui “Rai al Lupilor Îngeri” ca să înţelegeţi ce înseamnă de excepţie. Lansarea a purtat amprenta feminină a Laurei Matache de la început, amintind tuturor că primăvara a venit. Dar şi că luna martie vorbeşte despre suflet, despre renaştere, despre singura ce poate aduce viaţă pe pământ, femeia...

Cele mai vechi semne scrise în piatră sau pe papirus au fost folosite pentru a exprima ceea ce sufletul voia atât de mult să spună. O carte înseamnă călăuză spre lumină. Deci cel care scrie este purtătorul acesteia. Fiecare drum, fiecare potecă pe care mergem în viaţă are nevoie de un prim pas. Nu destinaţia este importantă, ci călătoria. Bucuria muzicii  şi a poeziei trebuie împărtăşită cu cei de lângă tine, altfel harul venit de sus nu are valoare. Poeţii, muzicienii sunt virtuozi atât în expresia lor, în energia pe care o emană prin instrumentul lor, fie că se numeşte stilou sau chitară, cât mai ales prin felul în care te fac să simţi fericirea, agitaţia, tremurul interior aparte. Adrian Sărmăşan dăruieşte lumii întregi puţin din pasiunea lui nebunească pentru muzică şi poezie. Dăruieşte din harul său celor care-l ascultă, să-i poată vedea vibrând, să le simtă emoţia. Nu poţi fugi de ceea ce eşti, nu te poţi ascunde. Volumul său, “Raiul Lupilor Îngeri”, pare desprins din locul în care s-a născut. Poeziile încep discret, abia şoptit, iar tu, cititor, sfârşeşti prin a fi subjugat de cuvinte, de rime, de înţelesuri adânci. Poezia lui Adrian Sărmăşan poate fi pusă cu încredere pe rănile sufletului nostru. Cu siguranţă se vor vindeca imediat. Poezia şi muzica reprezintă metoda lui Adrian de a iubi viaţa. O metodă ce l-a ajutat să respire printre nori, iar noi, cei care citim poezia sa, la fel.

Despre toate acestea au vorbit oaspeţii de onoare ai lansării, respectiv Sorin Danciu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Călăraşi, Dumitru Ghiţă, directorul Bibliotecii Judeţene “Al. Odobescu” din Călăraşi, şi Părintele Adrian Grigoriu. E suficient să pună mâna pe condei şi versurile se aştern pe hârtie aproape singure. Călător în “Raiul Lupilor Îngeri”, drumurile şi căutările în aflarea propriului destin poetic sunt dublate de o permanentă sete de cunoaştere. Când a avut în sfârşit timp pentru el, timp să stea de vorbă cu el, să reflecteze la viaţă, la lucrurile care îl fac fericit, la oamenii pe care-i iubeşte, Adrian Sărmăşan a decis că poezia trebuie să ajungă la oameni. Muzica la fel. Şi volumul său a făcut asta la modul perfect.

Nichita Stănescu spunea că un prieten e mai preţios ca un înger. Prietenia este un dar preţios, un privilegiu pentru care trebuie să lupţi permanent. Adrian Sărmăşan are astfel de îngeri aproape de sufletul său. Zoia Alecu  şi Laszlo Kovacs sunt îngerii lui păzitori. Îl sprijină şi-i sunt mereu alături, orice luptă ar purta. Aceşti îngeri păzitori au încântat asistenţa cu piesele pe care le-au cântat. În completare muzicală au venit, inspirat, şi cei de la Fox Studis, Tatiana şi Marius Ojog, tot din Călăraşi.
Ca să poţi lucra în echipă trebuie să ai o anumită generozitate, dar şi disciplina profesiunii, care nu înseamnă venirea la timp la repetiţii, ci a lucra împreună cu oamenii într-un mod extrem de sincer. Actorul călărăşean Ştefan Niţu este recunoscut de locuitorii urbei sale pentru energia specială pe care o transmite la fiecare apariţie pe scenă. Alegând cu atenţie şi har, spunem noi, din poeziile lui Adrian Sărmăşan a reuşit să creeze un moment incredibil pentru care a fost aplaudat de cei prezenţi câteva minute bune. Nu în ultimul rând, sonorizarea asigurată de Cristi Mariniţă şi videoclipurile de Cristian Roger Neteda au contribuit din plin la atmosfera atât de încărcată de sensibilitate.

Adrian Sărmăşan este un învingător, un purtător de lumină, căci înainte de a face asta a înfruntat frica. El nu a negat întunericul. L-a îmbrăţişat. A găsit curajul de a trece prin temerile sale chiar atunci când acestea îl copleşeau. Atunci când crezi în tine cu adevărat, nu există nimic la care să te temi să priveşti înlăuntrul tău, iar  întunericul nu mai are putere asupra ta. Ochii noştri văd bine amprenta iubirii pe care Adrian o împarte cu generozitate. Lumina pe care o aşază în palmele oamenilor prin poezia şi muzica sa. Lupii ascultă doar de cei cu sufletul curat, iar Adrian Sărmăşan nu face excepţie.

×
Subiecte în articol: carte lansare