x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Reîntâlnirea cu pacientul englez

Reîntâlnirea cu pacientul englez

de Sebastian S. Eduard    |    24 Mar 2011   •   18:03
Reîntâlnirea cu pacientul englez
158041-32-35tv-50.jpgPolirom ne prilejuieşte reîntâlnirea cu cartea care a stat la baza unui film de Oscar, acum 15 ani. Un film cu Ralph Fiennes şi Kristin Scott Thomas în rolurile principale, regizat de regreta­tul Anthony Min­­­ghella... „Pacientul englez” are drept personaje centrale patru oameni cu existenţe pustiite, împinşi de hazard sub acoperişul unei foste mănăs­tiri italiene, la sfâr­şitul celui de-al doilea război mondial. E Hana, o infirmieră amor­­ţită de spectacolul suferinţei şi morţii atâtor soldaţi îngrijiţi; Caravaggio, un hoţ şi spion mutilat, dependent de morfină; Kip, un genist sikh care-şi pune zilnic viaţa în pericol dezamorsând bombe; şi mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, îngrijit de Hana, pe care lumea îl ia drept englez şi care începe să dezvăluie încet, încet o poveste de dragoste, cu aventuri în deşert şi război, ce ajunge să-i bântuie şi să-i transforme pe ascultătorii săi.
Pentru acest roman, autorului i s-a decernat prestigiosul Booker Prize şi Governor General’s Award în Canada.

Semnale editoriale
Asasinul Papei - Tritonic. Seria Vatican a lui Luis Miguel Rocha continuă cu cel de-al treilea volum. După „Ultimul Papă” şi „Papa trebuie să moară” autorul spaniol ne propune un nou thriller în care o jurnalistă care şi-a ales ca ţel în viaţă descoperirea cu orice preţ a adevărului este pe cale să dezvăluie cel mai bine-păstrat secret al Bi­sericii Catolice. Volumul este apărut în colecţia Premium a editurii...

Sub hipnoză - Trei. În toiul unei nopţi teribile de decembrie, psihiatrul Erik Maria Bark este trezit brusc de un telefon primit de la spitalul din Stockholm. Detectivul Joona Linna îi solicită urgent ajutorul în vederea tratării unui pacient aflat în stare de inconştienţă, după o traumă severă. Dacă Erik reuşeşte să comunice prin hipnoză cu băiatul inconştient, poliţia ar putea afla răspunsul la întrebarea cine i-a ucis în mod brutal părinţii şi sora mai mică. Iniţial, amintiri dureroase îl determină pe doctor să refuze să sprijine poliţia. Când, într-un final, Erik acceptă totuşi să se implice, se dezlănţuie un şuvoi ameţitor de întâmplări neprevăzute.

Conspiraţia Mozart - Nemira.  Leigh Llewellyn, frumoa­sa cântăreaţă de operă, îl angajează pe Ben Hope, iubi­tul său din tinereţe, să cerceteze decesul suspect al fratelui ei. Potrivit versiunii oficiale, Oliver a murit într-un accident tragic în timp ce investiga misterul morţii lui Mozart. Dar probele spun altceva. Cercetările lui Oliver arată că Mozart, francmason de frunte, a fost ucis de o grupare obscură din interiorul societăţii secrete. Când Ben şi Leigh găsesc înregistrarea video a unui sacrificiu ritualic, realizează că presupusa sectă există şi este încă activă. Şi, mai ales, membrii ei nu se dau în lături de la nimic pentru a-si păzi secretul.

×
Subiecte în articol: arte carte