x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte România, la Salon du Livre

România, la Salon du Livre

de Sebastian S. Eduard    |    14 Mar 2012   •   21:00
România, la Salon du Livre

Gabriela Adamesteanu, Ion Ma­no­les­cu si Razvan Radulescu se numara printre scriitorii romani invitati anul acesta la Salonul de Carte de la Paris, prestigiosul eveniment aflandu-se la cea de-a 32-a editie, care se va des­fa­sura intre 16 si 19 martie, in­for­meaza Mediafax.

La standul Romaniei, organizat de Centrul National al Cartii si Institutul Cultural Roman (ICR) din Paris la cel mai amplu eveniment al pie­tei editoriale din Franta, care re­u­neste anual peste o mie de ex­po­zanti, vor avea loc lansari de carte, vor fi pre­zen­tate programele de traduceri de­ru­late de ICR. De asemenea, la standul Romaniei va fi organi­za­ta, pentru al treilea an consecutiv, o librarie romaneasca, vanzarea de carte fiind organizata anul acesta in colaborare cu Librariile Humanitas.

Vagabondajul literar
Tot in cadrul salonului sunt pro­gra­mate o masa rotunda, un concert si o expozitie, avand ca tema 'va­ga­bon­da­jul literar' si figura scriitorului Panait Istrati. Astfel, scriitori romani si francezi vor participa la un dialog despre valentele 'vagabondajului li­terar'. Gabriela Adamesteanu, Ioana Bot, Letitia Ilea, Ion Manolescu si Razvan Radulescu se vor intalni cu Maylis de Kerangal, Bertrand Badiou, Michel Le Bris si Matei Visniec in cadrul mesei rotunde 'Vagabondajul literar', organizata sambata, intre orele 13:30-18:00.

Printre temele abordate se numara 'vagabondul li­terar' Panait Istrati, autor roman cunoscut si iubit de publicul francez, calatoria ca experienta care naste fictiune, peregrinarile poetului Paul Celan, experienta literara a emigrarii, calatoriile imaginare sau spiritul nomad in banda desenata. Cele doua sesiuni ale mesei rotunde vor fi mo­derate de criticul literar Valerie Cadet si de scriitorul Jean Mattern. In seara deschiderii salonului, joi, de la ora 21:30, Kosti Lacatus Orchestra va sustine concertul 'Panait vagabondul' pe scena Salonului Cartii, un voiaj muzical prin Romania, Ungaria, Corsica si Argentina.

Expozitie
Pe toata durata salonului, sala Nota Bene va gazdui expozitia 'Panaït Istrati, vagabond de génie', or­ganizata de ICR Paris in parteneriat cu Biblioteca 'Panait Istrati' din Bra­ila si cu Arhivele Nationale. Vor fi prezentate in premiera publicului francez imagini ale unor piese din co­res­pondenta scriitorului si fo­to­grafii inedite din peregrinarile sale.

Totodata, la standul Romaniei vor fi organizate lansari de carte ale unor autori romani, publicate in Franta si in Romania: 'Lizica Co­drea­no, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne' de Doina Lemny (ed. Fage, prin programul Publishing Romania), 'Syndrome de panique dans la Ville Lumière' de Matei Visniec (ed. Non Lieu, prin programul TPS), 'Blues pour chevaux verts' de Letitia Ilea (ed. Le corridor bleu, prin programul TPS), 'FEM' de Magda Carneci (Cartea Romaneasca), 'Le Camion bulgare' de Dumitru Tepeneag (ed. POL) si 'Littérature roumaine. L'Entre-deux-guerres' de Andreia Roman (ed. NonLieu, prin programul Publi­shing Romania).

Vineri, de la ora 15:00, teatrologul Mirella Patureau si regizorul Christian Benedetti vor sustine, la standul Romaniei, o dezbatere cu tema 'Noul val al teatrului romanesc', pornind de la cartea Gianinei Carbunariu 'Poimaine. Alaltaieri'.

×
Subiecte în articol: carte