x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Romanul ideilor

Romanul ideilor

de Cristiana Stamatescu    |    05 Apr 2009   •   00:00
Romanul ideilor

Roman complex, cu o traumă narativă sofisticată, "Monştri plini de speranţă" surprinde reacţiile umane în faţa violenţei istoriei. Un roman răsplătit în 1990 cu Whitbread Award şi care acum apare în România la Editura Vellant.

Nicholas Mosley scrie un adevărat roman al ideilor, în care atmosfera analizelor savante se împleteşte cu o pasionantă poveste de iubire. Romanul este un adevărat tur de forţă - unul în care Albert Einstein ironizează cu nonşalanţă un amfiteatru plin cu nazişti, iar Ludwig Wittgenstein este un oaspete excentric al unei petreceri tipic englezeşti.

Este o frumoasă poveste de dragoste între Max, un tânăr student englez, specializat în fizică şi biologie, şi Eleanor, antropolog german cu origini evreieşti. Destinul tumultuos al celor doi se intersectează cu evenimente majore ale secolului al XX-lea (al doilea război mondial, dictatura lui Stalin, războiul civil din Spania etc.) şi cu descoperirea unora dintre cele mai răsunătoare teorii ştiinţifice (teoria psihanalitică, teoria relativităţii, inventarea bombei atomice).

AUTORUL. Nicholas Mosley este descendentul unei vechi familii aristocratice englezeşti. El este fiul lui Oswald Mosley şi al Cynthiei Curzon, fiica Marchizului Curzon de Kedleston, vicerege al Indiei. Scriitorul îşi va face studiile la Eton şi la Oxford, iar în timpul celui de-al doilea război mondial va fi detaşat în Italia şi va primi Crucea Militară pentru curaj în luptă. A publicat 13 romane, iar în 1990 a obţinut Whitbread Prize pentru romanul "Monştri plini de speranţă".

×
Subiecte în articol: carte