x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Să nu ne prindem de poantă cu Laszlo Alexandru

Să nu ne prindem de poantă cu Laszlo Alexandru

de Viorel Ilişoi    |    03 Oct 2013   •   17:06
Să nu ne prindem de poantă cu Laszlo Alexandru

O părticică din textul meu dedicat lui Paul Goma la împlinirea a 78 de ani a avut un efect colateral nedorit: i-a stricat siesta domnului Laszlo Alexandru. Aşa reiese din nota pe care, sărind din pat, a scris-o cu promptitudine militărească pe blogul domniei sale: "Să minţim cu Viorel Ilişoi".

Îmi cer scuze pentru deranj. Nu asta am intenţionat. Nu e vina mea că unii sunt deranjaţi de orice-ai spune de bine despre Paul Goma – chiar şi că îi stă bine cu barbă. Le tulbură nu doar siesta, ci şi somnul şi zilele toate. Laszlo Alexandru a fost prieten cu Paul Goma, a scris despre el, i-a îngrijit ediţii în România. Dar, cum ar zice un cioban de-al nostru dacă i-ar fi urmărit evoluţia, "De o vreme-ncoace/ Goma nu-i mai place". S-a sucit. Și acum nici paidosul nu şi-l mai poate face fără tresăriri.

Prima parte, acolo unde vorbeam despre talentul literar al lui Goma, nu l-a smuls din piroteală. Pentru că, recunoaşte brusc-trezitul, el însuşi, "cu vreo 20 de ani mai devreme, folosind ce-i drept şi instrumentele criticului literar pe parcursul demonstraţiei", s-a străduit să arate "cam aceleaşi lucruri prin revistele culturale din România". Deci aici suntem de aceeaşi părere. Bun. Discordia vine din fraza următoare: <>.

 Aceste rânduri l-au smuls pe domnul Laszlo Alexandru din moliciunea siestei şi l-au determinat să mă tragă de urechi: "Meştere, vezi că nu erau în chestie titlurile înşirate de matale, pe tema de-ai atacat-o." Păi, de ce nu zici aşa, frate Laszlo? Adică eu îi mint pe cititori, încerc să-i îmbârlig (merge după "meştere") trimiţându-i pe o pistă falsă: la "Calidor", la "Arta refugii", la "Ostinato", unde nu vor găsi antisemitism – deşi profesioniştii corectitudinii politice, cei care nu se simt bine dacă n-au antisemitism şi antisemiţi de porcăit, drept pentru care le mai inventează/exagerează, ar descoperi ură contra evreilor şi în coperţi. Asta în timp ce adevăratul antisemitism colcăie, de fapt, în "Săptămâna Roşie", de unde poate fi descărcat cu lopata. După ce Laszlo baci (merge după "meştere") mă trimite la cărţile şi la articolele dumisale  – târziu, maistre: le ştiu! – ca să iau cunoştinţă de antisemitismul lui Paul Goma, la final mă povăţuieşte frumos, ca la dirigenţie, să nu-mi consider cititorii "mai neghiobi decât ar fi decent".

Nu-mi consider cititorii neghiobi. Eu nu am cititori neghiobi. Desigur, Laszlo Alexandru nu se numără printre ei. Nu l-ar citi el pe "ziaristul lui Voiculescu". Decât dacă spune o vorbă bună despre Goma. Atunci urechile i se ciulesc în mod reflex. Tocmai de aceea am scris cum am scris: nu chiar ca pentru neghiobi, ci mai cu schepsis, ca pentru cititorii mei. Și anume aşa: <>

 Cititorii mei au înţeles ce am vrut să spun aici. Acum traduc şi pentru Laszlo Alexandru. Fragmentul citat, din care el scoate doar finalul, nu se referă la antisemitismul lui Goma, ci la ostracizarea scriitorului. Deci: unii o ţin langa, cum i-a învăţat Securitatea, că Goma n-are talent; dar când le pui în faţă cel puţin cărţile numite de mine, rămân perplecşi: "Cum? Goma-cel-fără-de-talent a putut să scrie asemenea cărţi minunate? Ah!" Și când se văd dezarmaţi, rămaşi fără argumentul lipsei de talent, ce să zică şi ei? "Bine, domnule, Goma e un scriitor adevărat. N-avem ce mai zice. Dar... dar e antisemit!". Și gata, s-a terminat discuţia despre scriitorul Paul Goma. Și-l dăm deoparte. Închidem subiectul, îi închidem cărţile, – dacă nu i le ardem!– şi linişte!

Am scris despre cum antisemitismul e folosit ca pretext pentru ostracizarea scriitorului atunci când argumentul lipsei de talent nu mai ţine. Asta am vrut să spun, cred că asta am şi spus,  am convingerea că şi cititorii mei au înţeles exact asta. Și trag nădejde că şi domnul Laszlo Alexandru va pricepe. Dacă va vrea să priceapă. N-am zis în textul meu nici că Goma e antisemit, nici că nu e. Dacă este antisemit, dacă îşi torturează acasă nevasta evreică şi copilul pe jumătate evreu, dacă incită la ură rasială prin scrierile sale sau mai ştiu eu ce mai face el ca antisemit, atunci să fie judecat şi închis. Pentru că, din câte ştiu eu, în Uniunea Europeană manifestările rasiste, antisemite sunt pedepsite prin lege. Domnul Laszlo Alexandru ne spune că a auzit domnia sa că atât judecătoria, cât şi tribunalul şi-au format deja o părere. Fără proces. Nu mai este nevoie, lucrurile sunt evidente chiar din scrierile lui Laszlo Alexandru şi cele ale "exegeţilor scandalizaţi de aberaţiile lui Goma".  La zdup cu el! Dacă o mai avea bătrânul Goma zile de trăit, poate va mai scrie o "Gherlă", nişte "Patimi după Piteşti", oleacă de "Ostinato". Și atunci, scriitorul şi criticul Laszlo Alexandru, dându-şi jos mantaua de vânător de nazişti, va scrie iar frumos şi competent despre opera literară a scriitorului reeducat Paul Goma. Aşa cum a mai făcut-o.


×