x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Savantul ignorat de Academia Română

Savantul ignorat de Academia Română

de Lavinia Betea    |    21 Sep 2008   •   00:00
Savantul ignorat de Academia Română
În Bali (Indonezia), în această vară a avut loc cea de-a IX-a Conferinţă Internaţională privind Reprezentările Sociale, teorie fundamentată de psihosociologul francez de origine română Serge Moscovici.


Specificul ultimei conferinţe – care a adunat pe insula de confluenţă dintre oceanele Pacific şi Indian mai bine de 200 de cercetători – constă în evidenţa “cuceririi” de noi teritorii. După extensia din ultimii ani în America Latină, teoria şi comunitatea reprezentărilor sociale au făcut numeroşi “prozeliţi” pe continentul asiatic.

 
CAZ UNIC. “În acest moment, cred că toată lumea cunoaşte rolul lui Serge Moscovici, importanţa pe care o are acesta nu doar în psihologia socială europeană, ci şi în cea internaţională, ne-a declarat Denise Jodelet, preşedintele onorific al manifestării. Iar Premiul James-Wundt, primit recent de Moscovici, înseamnă recunoaşterea meritelor sale în elaborarea teoriei minorităţilor active, influenţei, conspiraţiei şi toată contribuţia sa în psihosociologia mulţimilor şi reprezentărilor sociale. În Europa, eu nu cunosc pe nimeni altul care să aibă atîta notorietate, atîta forţă de influenţă în domeniu. Căci importantă la Moscovici nu este doar contribuţia sa ştiinţifică personală. El reprezintă un caz unic al timpului nostru de animare a cercetării în psihologie.”    

Asemenea aprecieri te obligă să observi că Serge Moscovici este românul cu cea mai mare putere de seducţie în cercetarea contemporană.


PERFORMANŢE. Omul de ştiinţă cu asemenea performanţe s-a născut în 1925 la Brăila. A avut o tinereţe de periculos suspans şi aventură. În 1947 a emigrat la Paris. În prezent, lista publicaţiilor sale conţine circa 20 de cărţi, sute de articole şi capitole în volume colective, zeci de conferinţe în spaţiul european şi american. Preşedinte al Asociaţiei Europene de Psihologie Socială Experimentală, membru al Academiei Europene de Ştiinţă, Cavaler şi ofiţer al Ordinului “Legiunea de Onoare” – sînt doar cîteva dintre recunoaşterile publice ale operei sale. După 1990 a devenit membru al Academiei din Moscova şi membru onorific al Academiei Ungare de Ştiinţe. În 2003 a fost distins cu prestigiosul Premiu Balzan (echivalentul unui Nobel în psihologie!) pentru întreaga sa operă.

Tată şi fiu; ştiinţă şi politică. Abia cînd fiul său, Pierre Moscovici, a devenit raportorul pentru România al Uniunii Europene, a intrat şi tatăl în atenţia presei româneşti. Nu în calitate de savant, ci de părinte ale cărui resentimente biografice ar putea tulbura concluziile politicianului. Raportul fiului lui Serge Moscovici a fost însă favorabil ţării de origine a tatălui. România a intrat în Uniunea Europeană. Iar despre psihosociologul născut pe meleaguri româneşti a rămas să se vorbească exclusiv la nivel universitar. 

Din rumorile comunităţii ştiinţifice adunate în Bali s-a făcut auzită şi comparaţia lui Moscovici cu Brîncuşi în relaţia cu ţara natală. Sculptorul român, a cărui operă deschide epoca artei moderne, fusese însă nu ignorat de Academia Română, precum Moscovici, ci condamnat public, în 1949, pentru creaţia lui “decadentă”.

Dar vrei, nu vrei, eşti obligat să admiţi că elita culturală oficială din ţara natală nu e ce s-a sperat că va fi. O dovedeşte şi cazul Moscovici.

×
Subiecte în articol: carte moscovici