x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scriitorul ieşean Dan Lungu, Cavaler al Ordinului Artelor şi al Literelor în Franţa

Scriitorul ieşean Dan Lungu, Cavaler al Ordinului Artelor şi al Literelor în Franţa

de Cristinel C. Popa    |    18 Oct 2011   •   14:31

Statul francez i-a acordat recent scriitorului roman Dan Lungu titlul "Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres". Importanta distinctie vine ca urmare a succesului de care se bucura de ani buni in Franta cartile sale traduse si vandute in tiraje importante.

"Sunt luat prin surprindere. Am senzatia ca Franta mi-a pus gand bun. Dupa ce mi-a publicat prima mea carte tradusa intr-o limba straina si m-a invitat la Les belles étrangères, deschizandu-mi drumul spre Europa, acum, fara nici un avertisment, ma onoreaza cu un ordin atat de prestigios. Nu am avut norocul unui unchi bogat in America, dar iata ca am sansa unei matusi generoase in Europa", a spus Dan Lungu.

Recunoscut ca parte a Ordinului National al Meritului de catre Charles de Gaulle in 1965, titlul primit de scriitorul iesean recompenseaza cele mai importante personalitati culturale ale lumii franceze, dar se acorda si cetatenilor de alte nationalitati pentru contributii exceptionale in imbogatirea patrimoniului cultural francez. Va reamintim ca trei dintre cartile sale - "Raiul Gainilor" (cu titlul francez "La paradis des poules"), "Sunt o baba comunista" ("Je suis une vieille coco") si "Cum sa uiti o femeie" ("Comment oublier une femme") - au aparut la respectabila editura pariziana Jacqueline Chambon, parte a grupului editorial Actes Sud, in traducerea lui Laure Hinckel. Publicatii prestigioase ca l’Humanite, Le Figaro Litteraire sau Lire au dedicate spatii generoase pentru comentariile operelor sale, Lire, de exemplu, precizand recent faptul ca: "Dan Lungu trebuie citit de urgenta".

×