x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Secretele limbajului corporal al politicienilor, dezvăluite de un expert în psihologie socială

Secretele limbajului corporal al politicienilor, dezvăluite de un expert în psihologie socială

de Sebastian S. Eduard    |    10 Noi 2011   •   21:00
Secretele limbajului corporal al politicienilor, dezvăluite de un expert în psihologie socială

Roma arde, iar Berlusconi joaca bunga-bunga
Profesorul Peter Collett, despre limbajul semnelor in politica

Autorul "Cartii gesturilor" si "Cartii gesturilor europene", Peter Collett, a revenit in Romania dupa cinci ani. Expert in psihologie sociala si profesor la Universitatea Oxford, Collett va sustine astazi la Bucuresti (Hotel Ramada Bucharest Nord) conferinta "Limbajul non-verbal si cele mai bune practici in business", organizata de Twelve Corporate, cu sustinerea Editurii Trei. Noi l-am prins pe profesor cu cateva zile mai devreme si i-am pus cateva intrebari...

● Jurnalul National: In cariera dumneavoastra ati intalnit oameni care, cunoscandu-va capacitatea de a-i "citi", au fost extrem de prudenti sau de timizi in relatia cu dumneavoastra?
● Peter Collett: Da, uneori se intampla si asta. Daca esti psiholog, oricum ajungi in situatii destul de delicate pentru ca atunci cand intalnesti pe cineva pentru prima data, e posibil sa ti se spuna "poti sa-mi spui ce fel de persoana sunt?". Dar cand afla ca te ocupi de studiul limbajului corporal, primesti replici de genul: "Inseamna ca-mi poti citi gandurile!". si mai sunt oameni care se blocheaza si nu mai spun nimic, temandu-se ca nu cumva sa le dezvalui cel mai intunecat secret al lor. si, ca sa detensionez atmosfera, le spun ca oricine poate fi un expert in citirea acestor semne si ca nici eu nu observ intotdeauna ce se intampla in jurul meu. Un alt fel de a-i face sa se relaxeze e sa le povestesc despre propriile mele obiceiuri – lucruri pe care am observat ca le fac eu si pe care inca ma lupt sa le controlez.

● Faptul ca ati stiut deseori ce se ascunde in spatele discursului politicienilor v-a influentat vreodata votul?
● Nu, acest lucru nu s-a intamplat niciodata – nu din ce stiu eu cel putin. Oricum, n-am o parere prea buna despre politicieni in general. si asta probabil pentru ca am petrecut atat de mult timp analizandu-le comportamentul incat am inceput sa vad prin ei/ sa-i vad ca pe niste carti deschise. In orice caz, faptul ca atat de multi politicieni sunt egocentrici, manipulatori si nedemni de incredere n-ar trebui sa ne impiedice sa ne implicam in politica sau sa ne exprimam votul. Se spune ca fiecare tara are policiticienii pe care ii merita, lucru deprimant, chiar daca e adevarat, dar cred ca cetatenii ar trebui sa incerce in permanenta sa imbunatateasca situatia politica. Cred, de asemenea, ca sarcina psihologilor ca mine nu e sa ajute politicienii sa fie mai convingatori, ci mai degraba sa demaste trucurile pe care acestia le folosesc in incercarile lor de a ne dovedi ca le pasa de interesele noastre. A putea descifra limbajul corporal al politicienilor poate fi adesea impovarator!

● In Europa e criza si liderii europeni se intrec in tot felul de declaratii, iar in ultima vreme au cam exagerat. Sa luam, de exemplu, declaratia lui Berlusconi despre Angela Merkel. Ce credeti ca se ascunde in spatele acestor declaratii?
● Sigur, aveti dreptate – Europa e in criza. Sunt tentat sa cred ca Europa e in criza de sute de ani, dar trebuie sa recunoastem ca natura actualei crize economice este mult mai serioasa decat orice altceva am trait in ultima vreme. Remarca atribuita lui Berlusconi la adresa cancelarului german – cum ca e grasa si neatragatoare – e exact ce ne asteptam sa declare cineva ca Berlusconi, dincolo de faptul ca e teribil de jenanta pentru poporul italian. Dar ce ma preocupa pe mine mai mult decat remarca in sine este felul s in care bufoneriile narcisiste ale lui Berlusconi au ajuns sa-i distraga pe oameni de la treburile serioase legate de rezolvarea problemelor economiei italiene.Dar, evident, asta fac multi politicieni cu putere – se folosesc de pozitia lor nu neaparat pentru castiguri personale, cat pentru a se asigura ca ei sunt in centrul atentiei tuturor. In cazul politicii italiene, uneori, se pare ca nimic nu s-a schimbat – in timp ce Roma arde, Berlusconi danseaza/ joaca bunga-bunga!

● Cat de important e limbajul non-verbal intr-o campanie politica?
● Nu e de ajuns ca politicienii sa spuna lucruri bune sau sa vorbeasca convingator despre politicile lor – trebuie ca acestia sa stapaneasca si arta limbajului corpului pentru a demonstra ca ei au ce le trebuie pentru a fi niste lideri adevarati, ca sunt aproape de oameni si ca le pasa de soarta lor. Pentru a fi niste politicieni eficienti trebuie si sa fie capabili sa controleze acele aspecte ale comportamentului lor care e posibil sa-i tradeze. Trebuie sa se asigure, de exemplu, ca oamenii nu-si pot da seama cand ei sunt nelinistiti sau nesiguri pe propria lor persoana. Cand John F. Kennedy l-a intalnit pe Richard Nixon in prima dezbatere prezidentiala televizata din 1960, ni s-a spus ca oamenii care au ascultat dezbaterea la radio au fost mai impresionati de Nixon, in vreme ce aceia care au urmarit-o la televizor ar fi votat mai degraba cu Kennedy. Pe sticla Kennedy era calm, in vreme ce Nixon arata transpirat si nelinistit. si rezultatul dezbaterii nu a stat in ce a spus fiecare dintre candidati, ci felul in care s-au prezentat in timpul ei – cu alte cuvinte, limbajul corpului lor. Dar calitatile vizibile de lider pe care le-a aratat Kennedy nu sunt importante doar in politica, ci si la serviciu. seful, de exemplu, trebuie sa proiecteze o imagine a autoritatii fara sa para prea distant si una dintre cele mai eficiente metode pentru a face acest lucru este prin limbajul corpului.

● Imi aduc aminte de un film cu Rowan Atkinson, "Bean – The Ultimate Disaster Movie", in care personajul jucat de el calatoreste in America si provoaca tot felul de incurcaturi prin gesturile lui.... De ce in doua state care vorbesc aceeasi limba gesturile sunt atit de diferite, chiar opuse?
● Nu-mi aduc aminte de filmul pe care-l mentionati, dar aveti dreptate – oameni care vorbesc aceeasi limba pot avea comportamente diferite. Scriitorul englez George Bernard Shaw a ramas faimos pentru faptul ca a descrs englezii si americani drept doua natiuni "separate de o limba comuna". Se intampla deseori ca doua tari despre care se crede ca sunt asemanatoare, sa fie, in realitate, mai diferite decat credeau. In privinta gesturilor, exista numeroase exemple despre cum acelasi gest inseamna lucruri foarte diferite pentru natiuni care se invecineaza una cu cealalta, nu mai spun ca o astfel de confuzie poate aparea si in interiorul granitelor unei tari. Ma gandesc, de pilda, la felul in care oamenii isi misca capul cand vor sa spuna "nu". In nordul Italiei, de exemplu, oamenii isi misca capul dintr-o parte in alta, in vreme ce in sudul Italiei isi dau capul pe spate – doua actiuni diferite, care au insa acelasi inteles.

● Ne puteti da exemple de anumite gesturi care semnifica lucruri complet diferite in tari diferite?
● Exemplul cel mai evident care-mi vine in minte este gestul de a face semnul V cu degetele – doua degete sunt ridicate in forma literei V si restul sunt tinute la un loc. Dupa cum stiti, acest gest poate fi facut cu palma orientata in interior sau in exterior. Ambele gesturi pot da nastere unei confuzii interculturale – varianta cu palma in interior semnifica o insulta grava in Marea Britanie (la fel cum e ridicarea degetului in alte parti), in vreme ce in Grecia gestul semnifica pace sau victorie. Chiar si gestul aparent inocent al "semnului inelului" - a desena un cerc cu degetul mare si cu aratatorul - inseamna lucruri diferite pentru comunitati diferite – in SUA, inseamna OK, in vreme ce, in anumite parti din Franta, inseamna "zero" sau lipsit de valoare, iar in Orientul Mijlociu e folosit ca o remarca sau ca o invitatie sexuala. Asa ca, daca aveti de gand sa calatoriti peste hotare, aveti grija ce faceti cu mainile!

● Ati lucrat ca psiholog al emisiunii Big Brother. De ce credeti ca a avut un asemenea succes in Marea Britanie? In Romania, a fost oprit dupa doua editii.
● Aveti dreptate, Big Brother a avut un succes imens in Marea Britanie, la fel cum a avut si in alte cateva tari. Sunt surprins sa aud ca a fost oprit in Romania. Acest lucru demonstreaza ca formatul Big Brother, care ofera publicului ocazia unica de a observa cateva dintre aspectele cele mai personale din viata oamenilor, nu e legat in mod necesar de ceva universal valabil. Am presupus ca emisiunea Big Brother a mers atat de bine peste tot in lume, pentru ca a reusit sa readuca in viata oamenilor ceva din intimitatea pe care viata moderna in metropola ne-a silit s-o abandonam. Faptul ca Big Brother n-a dat lovitura in Romania m-a facut sa pun sub semnul intrebarii aceasta teorie. Totusi, pot exista si alte explicatii – e posibil, de exemplu, ca show-ul sa nu fi avut succes aici pentru ca alegerea candidatilor nu a fost cea mai inspirata. Am spus mereu ca, daca vrem ca formatul sa functioneze bine, echipa de productie trebuie sa selecteze un grup cu adevarat interesant si variat pentru casa Big Brother. O alta posibila explicatie pe care ar trebui s-o luam in considerare e ca, data fiind istoria recenta a tarii dumneavoastra, poate sunteti satui de atata... supraveghere. Poate ca ceea ce-si doresc romanii, de fapt, e pace, liniste si mai ales intimitate!

● Sunteti asteptat la Bucuresti. Ce subiect ati ales pentru conferinta?
● Alaturi de cei de la Twelve, organizatorii conferintei, am decis ca titlul conferintei sa fie "Limbajul non-verbal si cele mai bune practici in business". Eu voi tine doua speechuri in timpul conferintei: prima despre cum sa fii un comunicator eficient, a doua despre cum sa fii un om de afaceri la nivel global. Va fi, de asemenea, o sesiune de intrebari si raspunsuri la sfarsitul zilei. Astept cu nerabdare conferinta, dar si revederea unor vechi prieteni si colegi romani si, sigur, sunt dornic sa-mi fac si alti prieteni!

● Cartile dumneavoastra au un succes urias in Romania. Aveti o surpriza pentru publicul roman pentru viitor?
● In mod evident, sunteti un jurnalist cu experienta pentru ati lasat cea mai grea intrebare la final. De fapt, chiar lucrez la o carte in acest moment, dar sunt inca la inceput, asa ca nu am discutat inca cu nimeni acest proiect. De indata ce cartea va incepe sa prinda contur agentii mei si editorul meu roman, Trei, vor fi primii care vor afla!

×