x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Semnal

Semnal

06 Aug 2006   •   00:00

In aceasta saptamana va recomandam trei romane cu greutate aparute in Colectia Galeria de proza (Editura Leda).

"Eu si ai mei"

Jerome K. Jerome isi dovedeste si cu romanul "Eu si ai mei" acelasi remarcabil spirit sclipitor, prin ironia si comicul cu care isi evoca, in acest cel mai drag roman al sau, intreaga familie. Prilejul pentru demersul artistic il reprezinta cumpararea unei case la tara, moment situat in plina epoca victoriana a Angliei.

"Soarele neamului Scorta"

"Le Soleil des Scorta" (Laurent Gaude), roman solar cu tenta pronuntat meridionala, care a primit Premiul Goncourt in 2004, nu este o saga familiala in sensul curent al expresiei. Povestea familiei Scorta se desfasoara pe parcursul unui secol (din 1870 pana in zilele noastre) si ia forma dubla a unei povestiri obiective, liniare, scandate de solilocviile unuia dintre personaje.

"Povestirea Cameristei"

Margaret Atwood (n. 1939) este scriitoarea cea mai cunoscuta a Canadei, autoare a numeroase volume de proza si de versuri. A castigat, in 2000, Booker Prize cu The Blind Assassin. Actiunea romanului "Povestirea Cameristei" se petrece intr-un viitor nu cu neputinta de imaginat, intr-o monoteocratie - Republica Galaad, fosta candva SUA - intoleranta si represiva. Singura functie care ii este permisa omului este cea de a se inmulti, alternativa fiind moartea prin spanzurare sau exilul.
×
Subiecte în articol: carte