x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Semnal

Semnal

23 Iul 2006   •   00:00

Trei romane premiate aparute la Editura Paralela 45

Copiii tristi

Roger Nimier s-a impus ca figura literara cea mai semnificativa a generatiei sale gratie romanelor Perfide (1950) si Le hussard (1950); in jurul lui s-a constituit gruparea Les Hussards, care precede Noul Roman Francez. A fost consilier literar al prestigioasei Edituri Gallimard. "Copiii tristi" este mai mult decat un bildungsroman, este povestea vesnicei incercari de a depasi conditia unui "copil trist".

Regina tacerii

Fiica bine cunoscutului scriitor francez Roger Nimier, Marie Nimier, primeste in 2004 prestigiosul Premiu M...dicis pentru acest roman emotionant, incercare dureroasa si salvatoare in acelasi timp de reconstituire a imaginii tatalui ei din franturi de amintiri. Marie Nimier creioneaza portretul unui om inteligent, fascinant si sarmant, caruia ii placeau femeile frumoase.

Exercitii de stil

Volumul este constituit din 99 de texte, in care autorul expune aceeasi intriga, respectiv un incident dintr-un autobuz parizian la o ora de varf, continuat cu o succinta discutie dintre doi prieteni pe marginea aspectului vestimentar al unuia dintre ei. Acesta este pretextul pentru Queneau de a arata ca posibilitatile combinatorii din matematica sunt aplicabile si literaturii, intrucat culegerea aceasta de texte ii da ocazia de a trece intriga de baza printr-o multime de "vesminte", adica oda, sonetul, piesa de teatru, dar si de a vedea aceasta intriga intr-un mod inedit.
×
Subiecte în articol: carte