x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Sfântul nebuniilor incipiente

Sfântul nebuniilor incipiente

de Sebastian S. Eduard    |    20 Noi 2009   •   00:00
Sfântul nebuniilor incipiente

Romanul "Sfântul nebuniilor incipiente" spune povestea unui grup de prieteni, cu nesfârşitele lor încercări de a-şi împlini visurile, menirea sau pur şi simplu de a nu-şi pierde minţile. Ömer, Abed şi Piyu sunt colegi de cameră, veniţi de puţin timp în Statele Unite.



Ömer este din Istanbul, urmează un doctorat în ştiinţe politice şi e îndrăgostit de o americancă feministă, care se simte străină în ţara ei, are o mulţime de obsesii şi tendinţe sinucigaşe. Abed îşi continuă studiile în biotehnologie şi e în permanenţă îngrijorat - din cauza modului scrântit de viaţă al lui Ömer - de o vizită neaşteptată din partea propriei mame sau de prejudecăţile americanilor împotriva arabilor. Iar Piyu e spaniol şi îşi doreşte să devină dentist, în ciuda fobiei lui acute faţă de obiectele ascuţite. Fiecare personaj este dezorientat într-un fel sau altul, iar monologurile lor sunt o încercare de a descoperi ce-şi doresc în viaţă şi, eventual, de la cine. O abordare contemporană a unor teme majore precum iubirea, prietenia, cultura, naţionalitatea, exilul şi nevoia de a aparţine cuiva, undeva. "Romanul lui Elif Shafak ascunde, într-adevăr, semnificaţii  neaşteptate. Autoarea cunoaşte prea bine atât spaima, cât şi iubirea pe care le sădeşte în sufletele noastre străinătatea. Mesajul ei, dezbrăcat de înfloriturile multiculturale, este simplu şi profund umanist. Viaţa în lumea modernă, lipsită de graniţe, îl poate aduce chiar şi pe cel mai puternic dintre noi pe marginea abruptă a unei nebunii incipiente", scrie The Washington Post.

Semnale editoriale

5392-107171-scan0097.jpgLoterie
RAO.
Numele lui este Perry L. Crandall şi nu este retardat. Loterie este un roman remarcabil despre şansă şi noroc. Coeficientul de inteligenţă al lui Perry nu este prea mare, dar el nu e idiot. Bunica l-a învăţat tot ce trebuia să ştie ca să supravieţuiască: l-a învăţat să-şi noteze informaţiile pentru a nu le uita. L-a învăţat să joace la loto în fiecare săptămână. Şi, mai presus de orice, l-a învăţat în cine să aibă încredere. Când buni moare, Perry rămâne singur la vârsta de 31 de ani. Apoi câştigă 12 milioane de dolari la Loteria statului Washington. Descoperă astfel că are multe rude.

5392-107172-scan0099.jpgCei dispăruţi
TREI.
Romanul lui Kim Echlin relatează povestea lui Anne Graves, o fată de 16 ani din Montreal, care-l întâlneşte pe Serey, tânăr cambodgian forţat să emigreze, asistent la universitate şi solist într-o formaţie. Anne şi-a pierdut mama la vârsta de 2 ani, ceea ce îi imprimă fetei un sens al imediatului şi o dorinţă intensă de viaţă. Cei doi se întâlnesc într-un club de jazz şi împart pasiunea pentru blues, singurătatea şi nevoia de a zâmbi. Între ei se naşte o mare iubire, în ciuda avertismentelor tatălui lui Anne, care intuieşte că, la un moment dat, Serey se va reîntoarce în ţara lui.

5392-107173-scan0100.jpgDoamna din Toscana
ALL.
Romanul este al patrulea (şi ultimul) din seria Secolul Himerelor. 1947, Moscova, cartierul general al serviciilor secrete staliniste. Un prizonier deapănă incredibila poveste a vieţii sale. Acest om este Dalibor Galjero, descendent al unei familii care a răzbit prin epoci în ciuda tuturor blestemelor şi încercărilor care le-au fost hărăzite. Deţinător al unor informaţii care ar putea înclina balanţa în favoarea sovieticilor în lupta lor cu americanii, Galjero rămâne indiferent la rivalitatea dintre cele două mari puteri. Este însă vânat din umbră.

×
Subiecte în articol: carte