x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Și oamenii mari sunt oameni. IUBIRE NEÎMPĂRTĂȘITĂ. Până și celor mai iubiți dintre oameni li se poate întâmpla asta!

Și oamenii mari sunt oameni. IUBIRE NEÎMPĂRTĂȘITĂ. Până și celor mai iubiți dintre oameni li se poate întâmpla asta!

05 Ian 2017   •   02:06
Și oamenii mari sunt oameni. IUBIRE NEÎMPĂRTĂȘITĂ. Până și celor mai iubiți dintre oameni li se poate întâmpla asta!

Există oameni al căror farmec îi face irezistibili. O astfel de atracție a completat și personalitatea scriitorului care a dăruit literaturii române saga "La Medeleni", Ionel Teodoreanu.


Prozatorul născut la Iaşi în 1897, care avea să fie recunoscut pentru scrierile sale ce evocă în stil inconfundabil copilăria şi adolescenţa, şi-a câştigat existenţa ca avocat, dar a rămas fidel literaturii.

Scrisul i-a ocupat cea mai mare parte a timpului liber, iar cele mai multe cărţi ale sale s-au născut în lungile zile de vară, când, obosit să pledeze în procese, se retrăgea împreună cu familia la Mănăstirea Agapia din Neamţ.

Despre scris nu se poate spune că a fost doar o pasiune pentru avocatul Ionel Teodoreanu, care a semnat volume unice în literatura română -, „Uliţa copilăriei" (1923), „La Medeleni" (1925-1927), „În casa bunicilor" (1938), „Lorelai" (1935) și așa mai departe -, fiindcă literatura i-a fost vocaţie şi profesie.

Frumos şi melancolic, preocupat de subtilităţile sufletului omenesc, Ionel Teodoreanu a stârnit pasiuni printre destule reprezentante ale sexului frumos.

Cele mai multe dintre aceste amoruri au rămas învăluite în mister şi li s-a pierdut urma în istorie.

Însă, o iubire neîmpărtăşită, survenită după 1938, când autorul s-a mutat la Bucureşti, a fost dezvăluită............

Află mai mult AICI

×