x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Târgul Bookfest, pe plus...

Târgul Bookfest, pe plus...

de Sebastian S. Eduard    |    03 Iun 2014   •   14:30
Târgul Bookfest, pe plus...

Ce-a de-a IX-a ediţie Bookfest s-a încheiat, duminică, la Bucureşti. O ediţie care poate fi apreciată ca una de succes în contextul actual al crizei de pe piaţa cărţii; cu toate acestea, succesul nu este unul absolut – reprezentanţii multor edituri nu ştiau duminică după amiază dacă or să fie pe plus sau pe minus faţă de ediţia de anul trecut. Ca de obicei, reducerile – până la 70% într-unele cazuri -  pachetele de cărţi sau cărţile la preţ fix ( 5 lei, 10 lei, 20 lei) au făcut diferenţa...

Nobel

Editura Litera a anunţat că a înregistrat vânzări cu 20% mai mari decât în ediţia precedentă a Salonului Internaţional de Carte  Bookfest. Printre cele mai bine vândute cărţi s-au aflat “Răzbunarea geografiei”, de Robert D. Kaplan, titlu care a înregistrat peste 480 de exemplare vândute. “Ură, prietenie, dragoste, căsătorie” a numărat peste 450 de exemplare vândute, fiind îndeaproape urmată de cartea “Dragă viaţă”, ambele semnate de aceeaşi Alice Munro, câştigătoare a premiului Nobel pentru literatură în 2013. Un alt titlu foarte căutat din colecţia Bestseller a fost “Mossad. Istoria sângeroasă a spionajului israelian”, de Michael Bar-Zohar si Nissim Mishal.

Grupul All a anunţat că în topul celor mai bine vândute volume s-a aflat “Un scriitor, doi scriitori », de Alex. Ştefănescu. Acesta a fost urmat de al treilea volum al Trilogiei Sancti, « Turnul » (autor : Simon Toyne) şi de « Cartea gesturilor », de Joseph şi Caroline Messinger.

Cel mai bine vândut titlu al editurii Nemira este « SAS. Ghidul Supravieţuitorului » de John Wiseman. Al doilea cel mai bine vândut titlu, la mică distanţă faţă de primul, este « 111 cele mai frumoase poezii », de Emil Brumaru, urmat de « Cei 47 de ronini », de Joan D. Vinge.

Cu multe titluri noi şi reduceri substanţiale (30% reducere la noutăţile editoriale şi cărţi la preţul fix de 10 lei), Grupul Editorial Trei spune că a avut încasări cu 10% mai mult decât ediţia precedentă.Cele mai vândute cărţi din colecţiile de literatura au fost: « Fiul cel bun » de Pascal Bruckner, « La revedere acolo sus » de Pierre Lemaitre, « Să nu te întorci niciodată » de Lee Child.

Istoria, la putere

Curtea Veche Publishing anunţă că citorii săi au preferat cărţile regale, psihologia practică şi volumele pentru copii. “Drumul spre casă” de Principele Nicolae şi Filip Iorga, “Antifragil” de Nassim Nicholas Taleb şi “Focus” de Daniel Goleman au fost cele mai căutate titluri la standul editurii, care a înregistrat vânzări mai mari ca anul trecut. Curtea Veche Publishing a mizat pe titlurile consacrate, ale căror preţuri au fost reduse cu până la 50-70%, pe cărţile pentru copii şi pe noutăţile editoriale de impact.

Cărţile având ca subiect istoria – actuală sau recentă - au fost la mare căutare în târg. O biografie a lui Vladimir Putin la Editura Corint, o carte interzisă în Rusia, semnată de Stanislav Belkovski şi o  biografie a lui Winston Churchill, de Michael Shelden, la Rao s-au aflat pe “lista scurtă” a celor care au cumpărat cărţi.
La Editura Rao, în topul vânzărilor la Bookfest, pe prima poziţie se situează volumul “Şirul de platani” al autorului John Grisham, amplasarea acţiunii din roman stând la baza tematicii standului. Foarte apreciat de public a fost şi “Ia uite cine s-a întors”, romanul de debut al lui Timur Vermes. Considerată o capodoperă literară, această îmbinare de satiră şi comedie politică, le prezintă cititorilor un personaj istoric controversat într-o lumină nouă. În primavara anului 2011, Adolf Hitler se trezeşte pe un teren viran din Berlin. Cu o Germanie guvernată de Angela Merkel, fără ordonanţă şi înconjurat de străini acesta decide să înceapă o nouă carieră la care nu s-ar fi aşteptat nimeni nici în o mie de ani. O carieră în televiziune!

“Hoţul de cărţi” –  romanul care a stat la baza unuia dintre cele mai apreciate evenimente cinematografice ale anului se păstrează şi el, în continuare,  în top-ul preferinţelor cititorilor.

La recent incheiata ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2014, editurile Polirom şi Cartea Românească au înregistrat vânzări comparabile cu cele de la ediţia de anul trecut, fiind vândute peste 10.000 de volume din cele peste 1.000 de titluri din oferta editorială.

La Polirom, cel mai bine s-a vândut “Anii romantici”, de Gabriela Adamesteanu (seria de autor “Gabriela Adamesteanu”), “Istoria Poloniei. Terenul de joaca al lui Dumnezeu” (2 volume), de Norman Davies (colectia “Historia”) şi “Cum iubesc bărbaţii”, de Mihaela Rădulescu, la egalitate cu “Eu sunt Malala”, de Malala Yousafzai şi Cristina Lamb.

La Cartea Românească, printre preferatele publicului s-au aflat volumele “Însemnările mele” (2 volume), de Maria Banus (Hors collection) şi “Controlul cărţii. Cenzura literaturii în regimul comunist din România”, de Liliana Corobca (colectia “Critica si istorie literara”)

×
Subiecte în articol: bookfest targ 2014