x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Top 10 cărți care te vor ține cu sufletul la gură

Top 10 cărți care te vor ține cu sufletul la gură

de Oana Portase    |    08 Aug 2018   •   19:30
Top 10 cărți care te vor ține cu sufletul la gură

Fie că mergeți la plajă la mare, la piscină, la picnic sau într-o drumeție pe munte, o carte bună n-ar trebui să vă lipsească din bagaj. Ofertele editurilor sunt numeroase și pentru toate gusturile și buzunarele. N-ar trebui să ratați cel mai nou roman semnat Stephen King din seria “Turnul întunecat”, dar nici thrillerul “Obiecte ascuțite” care a fost ecranizat recent într-o miniserie tv.

"Fără mine" – Gayle Forman

Romanul “Fără mine” prezintă personaje înduioşătoare şi o femeie gata să lase totul în urmă pentru a se redescoperi. Şi ne întrebăm: ce se întâmplă când o femeie în toată firea fuge de acasă? Gayle Forman este cunoscută pentru romanele sale dedicate adolescentelor, însă de această dată a scris o poveste pentru femeile mature, în speciale mame. Cartea ne arată o lume în care iertarea, maturizarea şi descoperirea de sine conturează povestea personajului principal. Gayle Forman este un fin observator al naturii umane, iar romanul său irezistibil aduce în discuţie ambivalenţa faptului de a fi mamă în ziua de azi. Personajul principal dă glas unor gânduri pe care doar o mamă le poate avea. Uneori serviciul, casa, copiii și toate îndatoririle de soție pot duce la clacare. Maribeth este mamă de gemeni, femeie de carieră și soție. Stresul și o predispoziție genetică o duc la o operație pe inimă. În perioada de convalescență, Maribeth ia o decizie radicală: să plece de acasă.

"Tuturor băieţilor pe care i-am iubit" - Jenny Han

“Tuturor băieților pe care i-am iubit” este un roman înduioșător despre prima dragoste și iubirea neîmpărtășită. Lara îşi ţine scrisorile de dragoste într-o cutie de pălării de la mama ei. Nu sunt scrisori de dragoste pe care le-a primit ea, ci invers. Sunt scrisorile pe care ea le-a scris, dar nu le-a trimis niciodată. Câte una pentru fiecare băiat pe care l-a iubit - cinci, în total. Când le scrie, îşi pune tot sufletul în ele, spunând toate lucrurile pe care nu le-ar spune în viaţa reală. Doar că într-o zi, toate scrisorile sunt expediate şi ajung la băieţii pe care i-a iubit, iar viaţa amoroasă a Larei scapă de sub control. “Felul de a fi al Larei Jean – cu capul în nori, timidă, capabilă de emoții puternice și complet naivă când vine vorba de băieți – sporește farmecul acestei povești speciale.”, scriu cei de la Publishers Weekly despre personajul creat de Jenny Han.

"Unul dintre noi" - Åsne Seierstad

Masacrul din 2011 din Norvegia a șocat o lume întreagă și încă multe întrebări au rămas fără răspuns. “Unul dintre noi” este cartea scrisă de jurnalista Åsne Seierstad care spune povestea lui Anders Breivik. În 22 iulie 2011, Anders Breivik a ucis cu sânge rece 77 de norvegieni într-un teribil atac terorist. “Unul dintre noi” este o carte palpitantă, zguduitoare şi esenţială. Este şi o poveste despre comunitate versus izolare, speranţă versus respingere, iubire versus fanatism - şi un memorial al celor care şi-au pierdut viaţa. „Pentru a putea înțelege o cultură, trebuie să te poziționezi în afara ei; pentru a vedea un individ, trebuie să te poziționezi în afara lui. Aceasta este dualitatea ce caracterizează cartea Unul dintre noi, în special atunci când Seierstad scrie despre crimele săvârșite pe insulă, pe care le descrie precis, explicit și tehnic, fără sentimentalism, dar distanțându-se de tot ce se află dincolo de traiectoriile gloanțelor și de pozițiile corpurilor celor uciși. Rezultatul este că Utøya și 22 iulie capătă un nou sens pentru mine atunci când citesc cartea. Din nou, acea zi devine ceva concret, nu un fenomen, nu un argument într-o dezbatere politică, ci un corp fără viață aplecat deasupra unei pietre la marginea apei.”, notează cei de la The New Yorker.

"Vrăjitoarea" - Camilla Läckberg

O fetiţă în vârstă de patru ani dispare iar locuitorii unui mic oraş sunt cuprinşi de groază. În urmă cu 30 de ani, în acelaşi loc, o altă fată a dispărut şi apoi a fost găsită moartă. La acea vreme, două adolescente au fost acuzate de uciderea ei. Coincidenţa face că una dintre acele fete a revenit acum în oraş fix când copilul a dispărut. Inspectorul Patrik Hidström începe să investigheze cazul, ajutat de soţia sa Erica Falck, scriitoarea de romane poliţiste de succes. Pe măsură ce ancheta avansează, cei doi descoperă un adevăr întunecat. Camilla Läckberg este cea mai de succes autoare suedeză. Cărțile ei s-au vândut în 20 de milioane de exemplare și a publicat până acum zece romane cu crime, patru romane polițiste, două cărți de bucate și chiar și șase cărți pentru copii. Seria de romane plasate în Fjällbacka, orașul natal al autoarei, e publicată în peste 60 de țări. Romanul ei de debut, “Prințesa ghețurilor”, s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare.

"Vrăjitorul şi globul de cristal"- Stephen King

"Vrăjitorul şi globul de cristal" este noul roman semnat de faimosul Stephen King și face parte din seria “Turnul întunecat”. Povestea continuă pentru Roland, ultimul pistolar, şi ceata lui de prieteni care au scăpat ca prin urechile acului dintr-o lume şi au pătruns în următoarea. O versiune apocaliptică a unui oraş din Kansas. Aceştia se îndreaptă acum spre un palat de cristal prin deşert. Drumul nu este lipsit peripeţii şi toţi vor fi atraşi într-un străvechi mister în care magia şi pericolul se împletesc la tot pasul.

"Obiecte ascuţite" – Gillian Flynn

“Obiecte ascuțite” este un thriller psihologic care face senzație în lumea îmtreagă. Recent a apărut şi o miniserie televizată după această poveste în care rolul principal este jucat de actrița Amy Adams. Jurnalista de investigaţii Camille Preaker se întoarce în oraşul natal după ce a stat o scurtă perioadă într-un spital de psihiatrie. Camille anchetează moartea a două fete din oraş în timp ce trebuie să se confrunte şi cu familia ei. O mamă nevrotică şi ipohondră şi o soră vitregă cu o putere ciudată asupra localnicilor. Bântuită de propriii demoni, femeia trebuie să dezlege puzzle-ul psihologic al trecutului. Autoarea Gillian Flynn este cunoscută pentru romanul-fenomen “Fata dispărută”. “Mi-am dat seama că mi-era frică să citesc ultimele treizeci de pagini, dar nu mă puteam opri. Apoi, după ce luminile s-au stins, povestea mi-a rămas în cap, încolăcită şi şuierând, ca un şarpe într-o grotă. Obiecte ascuţite e un roman provocator, cu un stil tăios şi observaţii pătrunzătoare.”, spune Stephen King despre romanul “Obiecte ascuțite”.

"Răzbunarea sluţilor" - Rodica Ojog-Braşoveanu, ediţia 2018

Rodica Ojog-Brașoveanu va rămâne mereu un nume de referință în literatura română. “Răzbunarea sluților” este unul dintre romanele marei scriitoare ce poate fi găsit în varianta 2018. Ce îţi rămâne de făcut atunci când şi natura, şi soarta au fost nedrepte cu tine? Ce îţi rămâne de făcut atunci când ceilalţi te privesc cu dispreţ? „Sluţii" încearcă să-şi facă singuri dreptate, pe când „Frumoşii" sunt şi ei, în felul lor, sluţi - adică aroganţi, răi, mereu în căutarea unor avantaje materiale. Romanul este despre oamenii din jurul nostru, cu defectele, pasiunile şi setea lor de răzbunare.

"Fata din lut" – Heather Tucker

Un roman de debut uluitor. Vincent Appleton îşi ia viaţa în faţa fiicei sale de doar 8 ani. Hariet, în vârstă de doar opt ani și pe care toată lumea o strigă Ari, este trimisă la Cape Breton, la mătușa ei Mary, despre care umblă vorba că ar mânca fetițe cu fulgi cu tot. Dar Mary și cu partenera ei, Nia, îi oferă refugiu lui Ari și prietenului ei de nedespărțit, căluțul-de-mare imaginar Jasper. Însă perioada de liniște nu durează mult, iar micuţa Hariet va fi purtată din casă în casă, pe la rudele sale, până ajunge la mama ei care locuieşte cu un iubit violent. În timpul revoluţiei sexuale din anii '60, Hariet se luptă cu tragedia lăsată în urmă de tatăl ei şi cu adicţiile mamei, testându-şi limitele prin diverse modalităţi.

"Iubiri dificile" - Italo Calvino

Cartea “Iubiri dificile” urmăreşte aventurile individuale ale mai multor personaje şi dezvăluie barierele psihologice care le împiedică să iasă din rutina singurătăţii şi a plictiselii. Autorul Italo Calvino disecă emoţii cu o precizie aproape chirurgicală. „Extravaganța și grația scriiturii, originalitatea imaginației și incandescența ei, precum și o anumită nebunie adorabilă, toate fac ca această colecție să merite din plin a fi citită.“, scrie faimoasa autoare Margaret Atwood despre romanul lui Italo Calvino.

"Camera rubinie" – Pauline Peters

Suntem în Londra anului 1907. Tânăra Victoria locuieşte, după moartea tatălui său, cu Hopkins, majordomul acestuia. Un bărbat riguros şi demn, în jur de 70 de ani. Nu este bogată, dar este fericită. Doar că lumea ei începe să se clatine când apar indicii despre un vechi secret al familiei. Unica persoană care ar putea să-i răspundă întrebărilor este asasinată, iar în scenă apare şi atractivul ziarist Jeremy Ryder. Victoria nu știe dacă poate avea sau nu încredere în ziaristul care se oferă să o ajute.

 

×